Извадиха киста от черния дроб на 6-месечно бебе

  • 17 април 2014 16:43

  • 2481
  • 2
Извадиха киста от черния дроб на 6-месечно бебе
©

Екип от детски хирурзи извадиха киста от черния дроб на 6-месечно момиченце от Варна, пише "Новинар".

Големината на образуванието била колкото главата на детето, съобщиха от МБАЛ „Токуда Болница София”. „Такива вродени кисти са рядкост и понякога се диагностицират още в утробата на майката”, обяснява проф. Огнян Бранков, ръководител на екипа от детски хирурзи на японската болница. Преди раждането на детето не е имало признаци за проблем, но след това кистата започнала да расте.

Според специалиста образуванието е достигнало тези внушителни размери, защото е имало връзка с жлъчните пътища и се е пълнило със смилателни секрети. Бебенцето постъпило с ниско тегло поради недохранване и често повръщане. В отделението по неонатология на „Токуда” лекарите се посвещават на усилена подготовка и стабилизиране на момиченцето, за да може да премине хирургично лечение. 3 дни след това бебето е оперирано.

„Кистата бе изрязана до здравата тъкан на черния дроб, а нейната повърхност бе обработена с Аргон-лазер, което за пръв път се прави в България при малки деца”, съобщи проф. Бранков.

Междувременно стана ясно, че първите в България близнаци, родени от майка със заболяването Таласемия майор, са се появили на бял свят в столичната Втора АГ болница „Шейново". Бебетата са момче и момиче и са проплакали в сряда, съобщиха от здравното заведение. Близнаците и майка им се чувстват добре, като всяко от бебетата тежи 1750 г. Децата са заченати благодарение на Програмата за асистирана репродукция на сдружение „Организация на таласемиците в България" и фондация „Искам бебе".

Таласемията представлява рядко хематологично наследствено заболяване, което се дължи на намален или липсващ синтез на хемоглобин в организма. Лечението е доживотно и изисква ежемесечно кръвопреливане на еритроцитен концентрат. Необходимо е и всекидневно, животоспасяващо лечение със скъпоструващи лекарства за изхвърляне на натрупващото се в организма и увреждащо органите желязо заради множеството кръвопреливания.

В България са регистрирани 262 пациенти с тежката форма на Таласемия майор, а около 2,5 % от населението са носители на гена на Таласемията. В определени райони процентът на носителите достига и до 6%.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2481 2

Коментари 2

Добави коментар

2014.04.28 | 10:58

2
Pojelavam mnogo zdrave na tova detence!
87

2014.04.19 | 16:53

1
това са пълни глупости, майка с таласемия майор е родила дете отдавна още 90те години, не е никаква новина това

Добави коментар

Водещи новини