Светещи в тъмното шосета скоро могат да бъдат реалност

  • 17 април 2014 16:25

  • 2615
  • 1
Светещи в тъмното шосета скоро могат да бъдат реалност
©

Умният път, който засега се простира в разстояние на няколкостотин метра в Холандия, едновременно пести енергия и подобрява безопасността, съобщава IFL Science.

В град Оса, Холандия построиха 500-километрова пътна отсечка от бъдещето. Платното е покрито с маркировка, която денем "се зарежда" от слънчевата светлина. В нощните часове покритието от луминесцентна боя се променя в зависимост от условията, пише сп. Обекти.

Проектът е реализиран от компаниите Roosegaarde и Heijmans Infrastructure. В бъдещите им планове е предвидено да се изградят нови участъци с подобно покритие, както и вятърни генератори, които да захранват с електричество инфраструктурата. Компаниите възнамеряват в бъдеще да се вгражда и специално индукционно покритие на пътя, което да дава възможност за дозареждане на електромобили.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2615 1

Коментари 1

Добави коментар
Един

2014.04.23 | 11:03

1
А в България все още нанасят маркировката с блажна боя и трябва да я търсиш с лупа, при това само там където са я положили. Голяма част от ПТП-тата са именно поради тази причина, липсата на маркировка или адекватна такава.

Добави коментар

Водещи новини