Смъртоносният вирус eбола е нов щам

  • 17 април 2014 16:18

  • 3031
  • 0
Смъртоносният вирус eбола е нов щам
©

Вирусът eбола, който е причинител на хеморагична треска и е отнел живота на над 120 души в Западна Африка, предимно в Гвинея само за една година, е нов щам. Това е свидетелство, че болестта не се е разпространила от огнищата в някои други африкански страни, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на международен екип от учени.

По-рано здравните власти допуснаха, че гвинейският вирус на eбола е заирски щам, който е различен от типа, причинил случаи на зараза в други части на Африка.

За изследователите обаче източникът на вируса остава неизвестен, припомня БТА.

Засега те са наясно, че той не е "внесен" от съседни страни като Демократична република Конго или Габон, съобщава д-р Щефан Гюнтер от Института по тропическа медицина в Хамбург, Германия - ръководител на международния екип, който изучава генетиката на вируса. Някои от другите огнища се свързват с плодоядни прилепи, обитаващи Западна Африка.

Изследването е публикувано в "Ню Ингланд джърнъл ъф медисин", е базирано върху анализ на проби от 20 пациенти от Гвинея, който е показал, че щамът е уникален.

Вирусът ебола причинява вътрешно кървене и органна недостатъчност и е фатален в до 90 процента от случаите. Разпространява се чрез пряк контакт със заразени хора. Знаейки, че вирусът не е "внос", лекарите ще могат по-лесно да контролират сегашното огнище в Гвинея.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3031 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини