Стойнев: Докога ГЕРБ ще насилва енергетиката, няма да спрем "Южен поток" заради ЕС (видео)

  • 17 април 2014 12:26

  • 9340
  • 57
Стойнев: Докога ГЕРБ ще насилва енергетиката, няма да спрем "Южен поток" заради ЕС (видео)
©

Поводът за пресконференцията е да ви запозная със състоянието на НЕК. За мен беше учудващо как преди два дни имаше десант в министерството на депутати от ГЕРБ, които предлагат мерки за съживяването на НЕК. Жалко е когато се предприемат такива политически действия. Явно такъв им е подходът на работа. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на на пресконференция.

Влизам в тази политическа риторика с голямо нежелание, но гражданите трябва да се запознаят със състоянието на НЕК. Докога ще трябва да насилваме енергетиката политически, попита енергийният министър. Кой печели от това? Заради критичното им мислене представителите на Реформаторския блок не са в парламента. Бъдещите политики, които смятаме да предприеме са национален приоритет и са в полза на гражданите. Опозицията не предлага нищо градивно, което да е от полза на енергетиката. предлагам на опозиционните партии да се постигне консенсус.

Изводите от проверката на НЕК, обхващаща времето на некадърното управлението на ГЕРБ. Не са утвърдени вътрешни правила за продажбата на материални активи на дружеството, натрупани са допълнителни разходи в дружеството, БЕХ и НЕК са изработили бизнес програма. Ако ние бяхме продължили бизнес плана на експертите на ГЕРБ, сега щяхме да имаме загуби в размер на 700 милиона лева, заяви Стойнев.

Сега ние трябва да извършим жизненоважни ремонти за енергийната система, заради това управление. Изкуствено са представени определени добри данни, за да се прикрият грешките в управлението, смята Стойнев. Те са си плащали на когото си искат, както си искат, дали е имало корупционни практики аз не мога да кажа, но вие си направете сами изводите. Ако бяхме продължили да следваме техния план, сега енергетиката щеше да е пред катастрофа, подчерта Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на. НЕК няма да фалира, заяви министърът. Не можем да направим чудо, но предприемаме правилни стъпки".

В сектора на енергетиката трябва да имаме обществен консенсус, защото действията, които предприеме са правилни. Не приемем хората, които докараха енергетиката до това състояние, сега да дават акъл и да казват колко са компетентни, категоричен беше министър Стойнев.

Трудностите при разплащане на НЕК се дължат основно на неизпълнение на задълженията на крайните снабдители ЕРП-тата за заплащане на дължимите суми за ел. енергия към НЕК ЕАД, които към април 2014 г. възлизат на близо 350 млн. лв.

На журналистически въпрос дали ще се стигне до увеличение на цената на електроенергията министър Стойнев каза, че ДКЕВР е органът, който може ясно и категорично да определи каква ще е цената на тока - дали тя ще се намали, остане същата или увеличи. "Правим всичко възможно за либерализация на пазара през 2015 г."

Ако следвам подходът на предишното управление, ще прехвърля отговорността на управлението на ГЕРБ, но аз нося отговорност. Аз нося отговорността за подобряването на състоянието на енергетиката. Вижда се, че има моментно подобрение в енергетиката. Някои хора не могат да четата данните в енергетиката, не разбират от статистика, това коментира министър Стойнев по повод упреците за по-малко инвестиции в енергетика. Той опроверга това, дори заяви, че инвестициите са повече.

На въпрос дали страната ни ще се примири, ако ЕС спре проекта "Южен поток", Стойнев беше категоричен, че това не трябва да се случи. "Южен поток" ще бъде жертван и ние трябва да се примирим. Не, това правителство отстоява националните си интереси. Не трябва да се стига дотам. Ние не сме сами в този проект, затова трябва да го защитим. Няма да зачеркнем интересите си, само за да се харесаме на ЕС. Русия е стратегически партньор на България. Бъркаме ли, че искаме да имаме сигурни доставки на природен газ. Трябва ли да се откажем от всички - да се развиваме, да не създаваме работни места, попита Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на. Чрез това действие се спъва икономическия ни растеж. Ние вече се отлепихме от дъното, завърши министър Стойнев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9340 57

Свързани новини

Коментари 57

Добави коментар
баба гицка

2014.04.27 | 09:14

57
червените боклуци са ГОЛЕМИ ЛЪЖЦИ - ама бойко е виновен, че не ги осъди за "цанков камък"
Българка

2014.04.27 | 09:11

56
Най-накрая министър на икономиката и енергетиката да защити интересите на България!
Тодоров

2014.04.27 | 09:11

55
Южен поток ще даде работа на много хора в нашата страна. Ако този проект се осъществи, кабинетът ще докаже, че интересите на държавата са над всичко.
Spectator

2014.04.27 | 09:11

54
Драгомир Стойнев заслужава поздравления!
Kostadinov

2014.04.27 | 09:11

53
Откакто Драгомир Стойнев е министър на икономиката и енергетиката започнаха да се случват и хубави неща – цената на тока намаля, ЕРП – тата не могат да правят каквото си пожелаят, не се съгласяваме безропотно с всяко желание на европейските институции.
Деница Петрова

2014.04.27 | 09:11

52
Достойно поведение на министъра на икономиката и енергетиката.

2014.04.27 | 09:11

51
Точ комунистически мухльо кой го излъга че става за минисрър?

2014.04.27 | 09:11

50
АБЕ МЕКЕРЕ ДОЛНО МАРШ ЗА СИБИР.

2014.04.27 | 09:10

49
Не вярвайте на Бойко а на Станишев и Доган.Сега само с дупка в бюджета за пенсиите после и за заплатите.Като дойде Видов ден не ревете а отидете при Станишев и Доган те да ви решат проблема защото те не са мафиоти и милеят за народа затова и теглят един след друг заеми за да има дупки а кой ще ги запълва ами пак вие!!!

2014.04.27 | 09:10

48
На първо място по глупост е Лазаров. Това момченце Стойнев е на второ.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини