Фалшивата виагра може да ви убие, алармират експерти

  • 17 април 2014 09:16

  • 1687
  • 0
Фалшивата виагра може да ви убие, алармират експерти
© Getty Images/Guliver

Фалшиви хапчета за потентност, продавани в интернет, носят сериозен риск за здравето и живота на потребителите. Жертви на измамата стават мъже със сексуални проблеми, които не подозират, че купуват и пият менте. След сигнал в Агенцията по лекарствата, резултатите сочат, че четири от проверените лекарства са фалшиви, петият медикамент не е разрешен за продажба в България, съобщава БТВ.

Обикновено лекарствата се изпращат чрез куриер, а върху пратката да пише "хранителна добавка" или "козметика". На легалния пазар у нас тези лекарства също са изключително популярни. Миналата година на едро са продадени общо 250 хиляди опаковки за 17 милиона лева.

Тази популярност ги превръща в едно от най-големите изкушения за фалшификаторите на лекарства в световен мащаб.

„При пациент, който има хипертония или сърдечна недостатъчност, употребата на този продукт може да доведе до смъртен случай", категоричен е проф. Николай Данчев от Фармацевтичния факултет на Медицинския университет.

Официалните производители изпратиха писма, в които посочват, че опаковки с тези партидни номера не са излизали от заводите им.

Борислав Борисов, експертът по лекарствена регулация обясни, че има 3 вида фалшификати – такива, в които няма активна съставка; такива, в които има нещо, но не е същото – примеси или по-евтина съставка; в третия вид има част от активна съставка, която е нелегална - може да има примеси и замърсявания. И в 3-те случая фалшификатите са еднакво опасни, категорични са експертите.

"Българинът се откъсна от природата, затвори се, обездвижи се", коментира сексологът д-р Илия Врабчев. По думите му разковничето е в българката - най-вече в усмивката й.

Според него, ако тези медикаменти се приемат заедно с хапчета за сърце, може дори да се стигне до смърт.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1687 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини