3D принтер ще печата кости

  • 16 април 2014 18:43

  • 1326
  • 0
3D принтер ще печата кости
©

Завидно бързо след изобретяването на технологиите за печатане в три измерения медицината започна да се възползва от тях. За кратко време станахме свидетели на какви ли не органи, излезли от 3D принтери, в това число уши, кожа, кръвоносни съдове и кости. Да, кости.

Досега известните ни отпечатани кости се произвеждаха от керамичен прах, споен с пластмасова смола и изпечен на изключително висока температура. Тази седмица обаче екип от японски учени подаде молба за одобрението на нов 3D принтер, който ще е специализиран в изпечатването на изкуствени кости по нова технология, пише inews.bg.

Японската New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO), токийският университет RIKEN и изследователската фирма в областта на медицинското оборудване NEXT 21 K.K. обединиха усилия за създаването на машина, която е в състояние за произвежда костни структури с прецизност на размерите и формата до 0,1 милиметра.

Основната суровина, с която ще работи принтерът, за да създава костите-заместители, е калциев фосфат - минерално съединение, което влиза в състава и на нашите собствени скелети. Идентичната с естествената ни постройка структура на калциевия фосфат ще позволява на изкуствените кости да се сливат със скелета на пациента след време и по този начин ще бъде преодоляна нуждата от употреба на топлина за спояване на материалите. По този начин значително се редуцира и рискът от усложнения.

Новата технология ще може да се използва не само за възстановяването на счупени кости, но ще даде сериозен тласък в борбата с някои видове рак, които причиняват загуба на костна тъкан.

Японският екип от учени се надява, че новият 3D принтер ще бъде пуснат на пазара още през 2015 година. Това, естествено, ще е възможно само след одобрение от страна на японската агенция по фармацевтичната и медицинска апаратура. Ако всичко върви по план, новото устройство ще бъде тествано първо в Япония, а след това ще бъде пуснато и в другите азиатски държави.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1326 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини