Деси от протеста отива в съда в Страсбург

  • 16 април 2014 16:43

  • 3749
  • 7
Деси от протеста отива в съда в Страсбург
©

Действията на държавата срещу просълзено момиче, прегърнало полицай на протестите, отиват в съда в Страсбург. Жалбата ще бъде подадена до няколко дни в Европейския съд по правата на човека, съобщи адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, цитиран от "Труд".

Снимката на 16-годишната ученичка от София Десислава Николова, хванала за раменете полицай с каска, се превърна в хит в социалните мрежи, след което обиколи световните агенции. Снимката е направена от студента от НАТФИЗ Стефан Стефанов. След това от различни институции повикаха Деси и баща й, за да се интересуват дали е била сама на протеста и знаят ли родителите за нейното участие.

"Завеждаме дело, защото действията на държавата са били с цел сплашване и ограничаване правото на протест и изразяване на мнение. Най-фрапантното е, че държавата по административен начин, привидно загрижена за здравето, осъществява една политическа репресия", коментира адвокат Екимджиев. По думите му Деси е била разпитвана защо ходи на митинги без придружител, след като е непълнолетна.

Според юриста по този начин е било нарушено правото на личен живот и изказване на мнение, защитено от Конституцията. Бащата на момичето Филип Николов също бил привикван в полицията и посъветван да наблюдава дали дъщеря му употребява алкохол и наркотици.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3749 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Валентин

2014.04.22 | 20:36

7
Тоя Орехарски се оля такива явни мутренски заплахи. Ваща м...цааа
селскио кмет

2014.04.22 | 20:36

6
Едно мъъъничко въпросче.Само едничко. Имате ли представа КОЛКО Е ХОНОРАРА на този ВИДЕН ЗАЩИТНИК на хорските права,и колко струва завеждане и защита на такова дело?Дори и представител от т.н"средна класа" трудно ще си позволи такива разходи,при доста негарантиран изход на делото.

2014.04.22 | 16:38

2
Кметче, да ти го набодем О кафявата точка!!! Фактите са неуспорими! Кой, колко взима... това ли е важното бе "опорна" точко? Факт е, че детето беше привиквано и съветвано! Факт е, че и баща му привикаха! Аман от гадни комунисти, Вашата мамица!

2014.04.22 | 20:35

5
Na snimkata vizdam edin miren polizai, koito ne i pravi nisto losho.Ako sa planirali da praviat takava snimka, s rev i sopoli za nisto, to e drug vupros.Namerenieto im e da praviat provokazii, 4e nesto se e slu4ilo, a vsustnost nisto ne se slu4va. Da ne ni zanimavat s takiva dolni intrigi, 4e ni se povrusta, to EU, to NATO, to Rusia, to Ukraina, to Politizite ni, to razni drugi vushki, nisto istinsko ne pishete, tova e ........

2014.04.22 | 20:34

4
Какво да очакваме от тъпанаря Йовчев и неговия любимец глупавотия и нахален до дупка Лазаров.

2014.04.22 | 16:39

3
На тея американски шоу програми вече не вярвам! Във всяка една страна където е имало протести сюжета се развива по един и същи начин! Раздаване на цветя, целувки и прегръдки на полицаите, задължително документирани и сервирани по най - трогателния начин на масата! ПртестЪрите постянно обгрижани от всички медии, а опрваниците, биват изкарване, като най - голямото зло на планетата използващо за своя армия служителите на реда! АРЕ БЕГАЙ ОТ ТУКА! ХОДИ СЕ ОПАЛВАЙ И НА АРМЕНСКИЯ ПОП АКО ЩЕШ, БОЛИ МЕ!
минаващ

2014.04.22 | 15:42

1
ФАкт, техническа и донякъде малко алкохолна грешка.

Добави коментар

Водещи новини