Ara – един наистина шарен смартфон от Google

  • 16 април 2014 16:22

  • 1346
  • 0
Ara – един наистина шарен смартфон от Google
©

Един от проектите, в които днес Goole очевидно влагат много усилия е Ara – иновативната платформа за смартфони, съставени от различни отделни модули, които потребителят си купува и подменя сам.

Поредното доказателство за амбициите на технологичния гигант в тази революционна мобилна сфера бяха новите детайли, които бяха разкрити около Project Ara по време на проведената във вторник конференция на външните разработчици, посветена на проекта, пише inews.bg.

На събитието софтуерните специалисти получиха информация как могат да се възползват от платформата на Ara и да създават софтуерни продукти с помощта на Module Developers Kit. По думите на ръководителя на Project Ara Пол Еременко Google ще организират още две подобни конференции през юли и септември, като се очаква първите смартфони да се появят на пазара през януари.

Плановете на компанията предвиждат първият модел на пазара ще бъде генеричен "сив телефон", чието производство ще струва 50 долара. Той ще бъде направен така, че да стимулира потребителите да бъдат креативни в персонализирането му с различни допълнителни екстри.

Наред с това на събитието се разбра, че през декември тази година ще бъде пусната нова версия на Android, която ще поддържа модулните компоненти на Ara.

Отделно потребителите ще могат да използва т.нар. Ara конфигуратор, за да създадат собствен уникален изглед на всеки от индивидуалните модули. Така например ще можем да поставяме снимки в конфигуратора, които ще персонализират дизайна на базата на цветовия модел в тях.

Или дори да създаваме персонализирани 3D-принтирани текстури върху повърхността на модулите, които ще могат лесно да се маха, ако искаме да променим дизайна на телефона.

Едно от големите предимства на платформата на Ara ще бъде увеличения период, в който ще можем да използваме устройството без да ни се налага да го заменяме с по-ново. Възможността да се подменят единствен различни компоненти като процесор, памет или камера, ще позволи телефонът да остарява морално много по-бавно, смятат неговите създател.

Този период ще нарасне до между пет и шест години, а не както е сега – максимум до две (с преподписването на нов договор с мобилния оператор).

За момента цената на устройството на дребно остава неизвестна.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1346 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини