Сметната палата критикува подготовката за управление на европарите през новия програмен период

  • 16 април 2014 13:36

  • 1005
  • 0
Сметната палата критикува подготовката за управление на европарите през новия програмен период
©

Сметната палата извърши одит на изпълнението "Подготовка за управление на средствата от фондовете по Общата стратегическа рамка на Европейския съюз през новия програмен период 2014-2020 г." за периода от 1 януари 2012 г. - 30 септември 2013 г. Това съобщиха от звено "Медийна политика" на палатата.

"До 30 септември 2013 г. не е извършена приоритизация на проблемите по първопричинност, значимост и въздействие, за да се изберат оптималните и ефикасни решения, с максимална полезност за стойността си, предвид и ограниченото финансиране", посочват от палатата. Според одитния орган разпиляването на усилия и средства, с обхващане на всичките възможни тематични цели,  ограничава вероятността за постигане на икономическо, социално и териториално сближаване на България до средните показатели в ЕС и след 2020 г.

Сметната палата определя като неуспешни усилията при преодоляването на проблеми в ключови области като демографско развитие, здравеопазване, образование, производителност на труда и заетост. Наблюдава се прогрес при подготовката на Споразумението за партньорство и програмите от гледна точка на подобряване на качеството им. Според одитния орган са необходими допълнителни усилия за превенция на рисковете от неизпълнение на предварителни условия, подобряване на нормативната и административна рамка, създаване на система за мониторинг и оценка, подобряване достъпността до средствата от ЕС и оптимизиране на административната тежест.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1005 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини