Местан: Днешният парламентаризъм куца (видео)

  • 16 април 2014 11:17

  • 1842
  • 7
Местан: Днешният парламентаризъм куца (видео)
©

Истинският държавник се познава тогава, когато вече не е на власт. Това каза председателят на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в на тържественото заседание на Народното събрание, посветено на 135 години от приемането на Търновската конституция.

"Днес ние имаме честта да се поздравим по случай 135 години от Търновската конституция и 135 години парламентаризъм. Годишнините ни изкушават да идеализираме събитията, които отбелязваме. Днес е празник и на държавност, и на разделение на власти, на правата и свободите на гражданите, на свободата на словото, празник на политическите сили. Преди 135 години първоучредителите приемат Конституция, върху която пише Конституция на княжество България. Тогава свободна България има своя княз, но тази Конституция успява да вплете в себе си, да съвмести статута на княза със завета на Апостола за демократска република”, заяви Местан.

"Тази дата в днешния ден е знаменателна още повече – отговорна дата. И преди 135 години, и днес европейското не е само континентален белег, а е прототип на устройство и политика. Конституцията е висш акт, в чиято философия преди 135 години са вградени ум, сърце и отговорност на плеяда политици на власт или в опозиция и това ги е превръщало в държавници. Високото дело на първоучредителите днес поставя въпрос за нашата собствена отговорност пред парламентаризма. С ръка на сърцето си трябва да кажа, че за съжаление твърде често днес даваме примери, че сме се отклонили от висотата на първоучредителите, защото днешният парламентаризъм куца, страда от хронични болести. Днес сблъсъкът не е коя идея да надделее, а кой да надделее с една или друга процедурна хватка. Конституцията повече от всякога днес е символ на независимостта на България, но вече европейска България. Интеграцията на България в ЕС не бе за сметка на нейната независимост. България трябва да бъде себе си – съвременна, модерна, но с памет за първоучредителите", каза още лидерът на ДПС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1842 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2014.04.16 | 21:56

7
ГАЛЪП БЪЛГАРИЯ , последната пийпълметрия показва : АТАКА 22 % ! БСП 9 % ! ГЕРБ 8 % ! ДПС 4 % !

2014.04.16 | 21:56

6
ВСИЧКО е ЯСНО ! БСП и ГЕРБ и ДПС са мафии ! Трябва да изчезнат , защото са клонирани от уродливата част на БКП ! ВЛАСТТА на АТАКАААА ! ВОЛЕН - ПРЕМИЕР по пътя на възраждането на България !

2014.04.16 | 21:56

5
loubo Аналното 22% педерастия,Болния 90% шизофрения,Чуколина 80% олигофрения.Аитакисти прости Юруш.Хатака завигаги на Варадеро.

2014.04.16 | 21:56

4
догабн ще уволни курвата си сидеров хаха

2014.04.16 | 21:56

3
Амазонски мравки ядоха три дни крадци, вързани за дърво
stoiko

2014.04.16 | 21:56

2
Sled kato kuca Parlamenta,kuca i DPS,kakvo pravite v tozi Parlament,napusnete go.

2014.04.16 | 21:56

1
Това че по време на управлението на ГЕРБ са фалирали много фирми е една голяма манипулация.Точно по него време течеше пререгистрация на фирмите и корекция на имената на фирмите защото много от тях бяха с едни и същи имена и много хора които са си отваряли фирми от 90-то години на сам просто не отидоха да ги пререгистрират.Много от тези хора отдавна вече не са ползвали тези фирми и просто са ги оставели да ги закрият вместо да ходят от кабинет на кабинет и да пилеят ненужно пари за пререгистрация....

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини