Стартира проверка на случаите на злоупотреба с лични данни (видео)

  • 16 април 2014 11:11

  • 2091
  • 2
Стартира проверка на случаите на злоупотреба с лични данни (видео)
©

От Комисията за защита на личните данни ще направят преглед на цялата нормативна база и ако се установят нарушения на администратори за злоупотреба с лични данни, ще бъдат наложени санкции. Това обявиха от КЗЛД на пресконференция днес, на която беше представено новото ръководство на комисията.

Повод за проверката са случаи на злоупотреба с лични данни при регистрацията на партии в ЦИК за предстоящите избори за депутати в Европейския парламент. Глобите варират от 10 хил. до 100 хил. лева, обясниха от комисията. Новият председател на комисията Венцислав Караджов каза, че вчера са били подадени в комисията общо 40 жалби за злоупотреби с лични данни при регистрацията на партии за евроизборите.

Все още от Комисията не са проучили за кои партии става въпрос. По-късно днес в ЦИК ще се състои среща заедно с новото ръководство на комисията и представител на прокуратурата. Мария Матева, член на комисията, заяви, че всеки един гражданин, с чиито лични данни е било злоупотребено, може да поиска заличаване на данните си от администратора на определения сайт. Тя добави, че е само в компетенциите на ЦИК да заличат конкретна партия за евроизборите.

От КЗЛД увериха, че законът ще бъде приложен строго в най-скоро време и Комисията ще работи без партийни пристрастия.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2091 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.04.16 | 16:44

2
БРАВО.Да видим сега дали сме правова държава и ще има ли осъдени .
valo

2014.04.16 | 11:51

1
kade da proverq dali i moite dani ne sa izpolzvani

Добави коментар

Водещи новини