Станишев: Конституцията трябва да се ползва с подкрепа от партиите и гражданите (видео)

  • 16 април 2014 11:06

  • 1403
  • 16
Станишев: Конституцията трябва да се ползва с подкрепа от партиите и гражданите (видео)
©

Конституцията трябва да се ползва с подкрепа от политическите партии, гражданските сдружения, гражданите. Важно е нейното прилагане и спазване. Това каза лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на от името на парламентарната група на „Коалиция за България” по време на тържественото заседание на Народното събрание, посветено на 135-тата годишнина от приемането на Търновската конституция.

"Задавам си въпроса какъв е смисълът на тези празненства? Дали не правим просто един ритуал или се опитваме да извлечем поуките? Честванията и на Търновската конституция имат смисъл, ако наистина отдадем почит на нейните автори, на ценностите, заложени в нея, ако извлечем поуките за бъдещето на развитието на българската демокрация. Българската конституция от 1879 година е сред най-прогресивните за своето време. Как се случва така, че една новосъздадена държава след 500 години чуждо владичество е способна със слабо гражданско общество без традиции в тази област да изготви такава конституция? Убеден съм, че Търновската конституция изразява в най-голяма степен копнежа на българите от онова време за свобода, върховенство на закона и е ясна декларация за принадлежност на България към Европа. Интересен е фактът, че след Руско-турската освободителна война Русия дава възможност чрез своите представители България да приеме една от най-демократичните конституции. Трябва да отдадем дължимото на желанието и толерантността на времената тогава администрация от Дондуков-Корсаков", заяви Станишев.

"Търновската конституция не отразява изцяло идеалите на Апостола на свободата за чиста и свята република. България е по-скоро с монархическо отколкото парламентарно управление. Това е източник на множество конфликти през десетилетията. Тя функционира най-дълго – 67 години. Тя е била погазвана и нарушавана. Когато днес отдаваме почит на загиналите в „Света Неделя”, нека не забравяме, че една продължителна перманентна война в България започва през 1923 година с един военен преврат, резултат на което е убийството на законния министър-председател. Нека имаме истинската памет на цялата сложност и противоречивост в историята на България. Днешната модерна българска конституция също беше родена в бурни времена. Великото народно събрание беше сигурно най-яркото събрание от българския преход. Искам да отдам почит на народните представители. Никога няма да забравя като зрител как народните представители заявяваха подкрепата си за новата конституция. Поклон пред всички тях – пред живите и тези, които не са сред нас", продължи словото си лидерът на БСП.

По думите му, на Конституцията се приписват много недъзи на обществото и на неспособността политиците да се справят с проблемите. Според Станишев, няма нужда от промяна в конституцията, но е необходим конституционен дебат. "Конституция е отчела световните демократични промени. Да живее съвременната демократична конституция!”, завърши Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1403 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2014.04.17 | 18:20

16
И за фалита на фирмите така излъга че по време на управлението на ГЕРБ са фалирали много фирми.Една голяма манипулация на БСП нищо повече.Точно по него време течеше пререгистрация на фирмите и корекция на имената на фирмите защото много от тях бяха с едни и същи имена и много хора които са си отваряли фирми от 90-то години на сам просто не отидоха да ги пререгистрират.Много от тези хора отдавна вече не са ползвали тези фирми и просто са ги оставели да ги закрият вместо да ходят от кабинет на кабинет и да пилеят ненужно пари за пререгистрация....

2014.04.16 | 18:24

15
НАГЬЛ МАНИПУЛАТОР.ОСТАВКА.

2014.04.16 | 18:24

14
АТАКА 22 % ! БСП 9 % ! ГЕРБ 8 % ! ДПС 4 % ! Останалите за студена вода от стомната на ВОЛЕН ! АТАКААААА !!!
лудият

2014.04.16 | 18:24

13
Доверие ще има народа когато види Бойко и Цветанов в затвора.

2014.04.16 | 18:24

12
С вас сме, напред червените!

2014.04.16 | 18:24

11
Истински съвременен политик. Станишев е за пример на останалите!
СБОГОМ ГЕРБЕРУГИ

2014.04.16 | 18:24

10
Кога ще се обединим, за да изчистим кочината наречена партия Герб ? Явно сами трябва да се заемем, никой няма да ни свърши мръсната работа !!!
пълна лудница

2014.04.16 | 18:24

9
Живи факли, пик на самоубийства и пълна безнадеждност – това е резултатът от управлението на Бойко Борисов.

2014.04.16 | 14:38

8
ВСИЧКО е ЯСНО ! БСП и ГЕРБ и ДПС са мафии ! Трябва да изчезнат , защото са клонирани от уродливата част на БКП ! ВЛАСТТА на АТАКАААА ! ВОЛЕН - ПРЕМИЕР по пътя на възраждането на България !
червена баба

2014.04.16 | 14:38

7
Станишев нищо друга да не направят, само да ни оттърват от ГЕРБ, пак си заслужават управлението!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини