21% не знаят, че са без поддръжка за XP

  • 15 април 2014 21:39

  • 2538
  • 3
21% не знаят, че са без поддръжка за XP
©

Всеки пети потребител на Windows XP не знае, че Microsoft вече не поддържа операционната система, твърди проучване на антивирусната компания Avast.

Microsoft многократно алармира потребителите на 13-годишната ОС, че поддръжката изтича на 8 април, като дори показваше предупредителни съобщения на десктопа, но въпреки това 21% не знаят за това.

Само 15% от потребителите на Windows XP планират ъпгрейд до по-нова платформа, а 5% са готови да си купят нов PC с Windows 8.1, сочат резултатите от проучването.

Опцията за покупка на нов РС, заради несъвместимостта на Windows 8.1 с по-старите компютри, не е популярна сред потребителите на XP. Повечето клиенти на Avast, работещи с Windows XP, твърдят, че ще разчитат на антивируса на компанията да ги пази от заплахите, съобщава technews.

27% от анкетираните са заявили, че не планират нищо след изтичане на поддръжката на Windows XP, въпреки че без ъпдейти на сигурността от Microsoft компютрите са изложени на рискове.

Avast препоръчва на потребителите да си инсталират актуален антивирус с поддръжка на Windows XP и освен това да заменят Internet Explorer с друг браузър като Chrome, който все още получава ъпдейти за остарялата ОС.

Според последни данни на Net Applications, Windows XP все още работи на 28% от компютрите в света. Очаква се делът на системата да намалее в следващите месеци, особено ако бъдат открити нови уязвимости, които ще останат незатворени от Microsoft.

Последвайте канала на

2538 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
o&k

2014.04.18 | 16:44

3
Едно нещо като работи беэоткаэно,не трябва да се пипа.Със Хром и аваст съм и няма грешка.Между другото когато купих компютъра,беше инсталиран Windows 8,но го махнах и определено не съжалявам.
111

2014.04.18 | 16:43

2
Се тая.
Laslo

2014.04.18 | 16:43

1
А много хора по света няма какво да да сложат на трапезата си или умират от жажда, та за това ли да му мисля!Консуматорското общество създава измислени проблеми и така до безсъзнание.....

Добави коментар

Водещи новини