Oбсъждат промени в Закона за защита на конкуренцията

  • 15 април 2014 18:42

  • 993
  • 2
Oбсъждат промени в Закона за защита на конкуренцията
©

Депутатите обсъждат на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, внесен от Румен Гечев и група народни представители.

В доклада на Комисията по икономическата политика и туризъм се посочва, че законопроектът има за цел да допълни съществуващи разпоредби и по този начин да създаде условия за осъществяване на последователна политика за защита на националните пазари, производството, доставката и дистрибуцията на стоки и услуги и да предотврати използването на нелоялни търговски практики, съобщава Агенция "Фокус".

Въвежда се понятието „значителна пазарна сила” за предприятие, което самостоятелно или съвместно с други се ползва от позиция, равностойна на господстваща, представляваща позиция на икономическа сила, която му позволява да следва поведение до съществена степен независимо от доставчици, потребители и крайни потребители, тъй като неговите доставчици или купувачи са зависими от него.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за заяви: „Правим го, за да помогнем на дребните производители да получат равнопоставени условия с големите търговци и разпространители”.

Депутатът от ПГ на „Атака” проф. Станислав Станилов добави: „От 2005 г. настояваме за регулиран пазар. Едрите търговци се занимават предимно с грабеж. Този закон прави чест на това Народно събрание. Ние от „Атака” искаме още по-радикални мерки. Най-прозрачната мярка е прозрачността”.

Депутатът от ПГ на ДПС Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на посочи: „Това е един от законопроектите, които се очакват от обществото с нетърпение, както се очакваха промените в Закона за потребителския кредит. Това представлява желаната битка на законодателния орган срещу монополното поведение на пазара. Как може махането на такси да доведе до вдигане на цените? Нали има пазар, нали същите хора твърдят, че пазарът определя цената? Господстващо положение е това, което беше досега”.

Последвайте канала на

993 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
rossen4i4o

2014.04.15 | 19:14

2
ще поживеем ще видим , кой ще прибере разликите между декларираните цели и действителните действия

2014.04.15 | 19:10

1
ЗАЩО ВОЛЕН ПОДКРЕПЯ ДПС АМИ ЗАЩОТО Е ДУПЕН ОТ ДОГАН. МАШАЛА БЕ ВОЛЕНЕ.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини