Най-малко 4-ма загинали при сблъсъци между украинските спецчасти и сепаратистите (обновена)

  • 15 април 2014 18:26

  • 13813
  • 80
Най-малко 4-ма загинали при сблъсъци между украинските спецчасти и сепаратистите (обновена)
© gettyimages

Проруските сепаратисти, които не предадат оръжието си, ще бъдат ликвидирани.

Това заяви пред медиите в източната част на Украйна ген. Валери Крутов, предаде БТА, цитирайки АФП. Генералът е вторият човек в Украинската служба за сигурност (ССУ) и командва антитерористичната операция. Крутов каза, че неидентифицираните въоръжени лица, поели контрола над градове и обществени сгради, са "специални части на ГРУ, руското военно разузнаване, с голям опит в конфликти". Украинският генерал направи това изявление на около 40 км северно от град Славянск.

Междувременно двама проруски бунтовници са ранени в престрелка с украинската армия близо до летище в Източна Украйна, предаде АП, цитирайки руската държавна агенция РИА Новости. Украински войници пристигнали с бронетранспортьор на летището на град Краматорск, недалеч от Славянск, и започнали да говорят на бунтовниците, които контролират обекта. Скоро след това избухнала престрелка. РИА Новости не посочва кой е започнал стрелбата и не дава повече подробности. Агенцията съобщи също, че украинската армия е влязла в Славянск. ИТАР-ТАСС цитира местни медии, според които в града е влязла украинска военна колона от около 500 войници, включваща 20 бронетранспортьора, автобуси и друга техника. Проруските активисти в Славянск укрепват издигнатите от тях барикади.Засега съобщенията не може да бъдат потвърдени от независим източник.

Славянск е един от градовете в Източна Украйна, в който проруски протестиращи завзеха правителствени и полицейски сгради, отбелязва АП. Ройтерс съобщава, че в украинските въоръжени сили са започнали днес спецоперация срещу сепаратистите в град  Краматорск, в Източна Украйна. Агенцията се позовава на цитирано от Интерфакс изявление на министерството на отбраната. Според  цитиран от Ройтерс очевидец украински войници са слезли от най-малко два хеликоптера на летище в покрайнините на Краматорск. Местни журналисти, цитирани от Интерфакс, заявиха, че откъм военното летище в Краматорск се чувала автоматична стрелба и че на района е прелетял ниско изтребител. Кореспондент на украинската телевизия "Еспресо" каза, че украинският самолет се опитал да се приземи, но не могъл, защото сепаратисти открили огън по него.

В Донецк протестиращи свалиха днес от фасадата на сградата на областната държавна администрация герба на Украйна, съобщиха  местни медии, цитирани от ИТАР-ТАСС. Демонстрантите развявали флаговете на Русия и на провъзгласената от тях "Донецка народна  република". На 6 април протестиращи завзеха сградата на областната управа в Донецк, а на следващия ден обявиха създаването на  "Донецка народна република".

Украинската армия си върна контрола върху военното летище в източния град Краматорск, което бе окупирано от проруски активисти, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на украински военни източници. Новината бе потвърдена от изпълняващия длъжността президент  Олександър Турчинов. По-рано през деня Турчинов обяви, че започва "антитерористична операция" срещу проруските активисти, окупирали административни сгради в източната част на страната. Украински военни самолети и хеликоптери кръжаха над летището в Краматорск, за да защитават войниците на земята, обясниха цитираните военни източници. Според тях обстановката в града е спокойна, по улиците са разположени бойци от украинската Национална гвардия.

Турчинов обяви, че украинските специални части са освободили летището на Краматорск. Кореспондент на Ройтерс е чул изстрели във военновъздушната база в Краматорск, където се намира летището. Това е станало, след като проруски настроени местни жители са доближили входа на комплекса. Според кореспондента на Ройтерс няма признаци, че има загинали по време на проведената преди това от украинските специални части операция за превземане на военновъздушната база. Очевидци, цитирани от ИТАР-ТАСС, обаче твърдят, че има жертви и че е бил свален един самолет.

Четирима сепаратисти са загинали, а двама са ранени при щурма от украинската армия на летището в Краматорск съобщи РИА Новости, като се позова на източник на Народната самоотбрана. "На летището има четирима убити и двама ранени сред опълченците, но нямам данни какви са загубите сред украинските военни", казва той. По думите му боят е приключил, опълченците са били принудени да отстъпят и украинската армия е взела летището под контрол. Стотици местни жители са се отправили към летището с развети знамена на Русия и Донецката народна република, за да блокират там украинските военни, които го завзеха, предава РИА Новости. В тълпата има и въоръжени със стрелково оръжие. "И ранените и убитите там са повече. Точната колко са не зная. Окачиха "чадър" и заглушават всичко, дори в момента ме заглушават, съобщава за РИА Новости друг опълченец. Според него в щурма на летището са участвали наемници от "Блекуотър".

Данните за жертвите са все още неокончателни. Източници на радиостанция "Коммерсант FM" говорят за 11 загинали. УНИАН по-рано предаде информация от местни хора, които говорят за десетки загинали. Агенция Ройтерс, позовавайки се на очевидци, съобщи, че украински военнослужещи са десантирали от две хеликоптера на летището в Краматорск. В Интернет пък се появи видео как един от вертолетите пада след като е обстрелян. Колко военнослужещи е имало вътре и всички ли са загинали засега няма информация.

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че има загинали в хода на операцията без да уточни колко са. "Да, има загинали. Има много информация, но засега не може да бъде огласена. Операцията още не е завършена", е казал източник от военното ведомство пред УНИАН. И.д. президент на Украйна Александър Турчинов е обявил на заседание в парламента, че украинският спецназ е превзел летището в Краматорск. "Много скоро нито в Донецк, нито в другите региони няма да има терористи, те ще са на подсъдимата скамейка, там им е мястото", закани се Турчинов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
13813 80

Свързани новини

Коментари 80

Добави коментар
мислете трезво

2014.04.23 | 22:57

80
преди сляпо да защитавате Русия си помислете редно ли е където има етническо малцинство да се цепят от държавата? аз съм ЗА-лошо няма в Изт.Украйна има руснаци и нека минат към Русия-така както Зап.Покрайнини трябва да станат Български! добре по същата логика имат ли право Родопите и Лудогорието с преобладаващо турско население да минат към Турция? не ви се иска нали-ама за Изт.Украйна смятате че е редно?

2014.04.17 | 01:13

74
Помисли и сигурно ще ме разбереш.По трудно е за разбиране, но все пак искам да разбера кой от американците днес е местен жител и къде са днес милионите местни жители/индианците/? Смятам, че когато местните жители защитават собствената си земя - правдата е на тяхна страна.

2014.04.17 | 01:21

79
Не. Има съществена разлика. Не казвай, че България трябва да се присъедини към Турция, защото е била част от империята.Аз смятам, че подобно е сега положението в Крим и т.н. Източна Украйна. Това са исконни руски територии, присъединени насилствено от Никита Хрушчов към Украйна. Мисля, че връщането им в Русия е законно,защото 97\"% от населението там са руснаци и искат да са руснаци.

2014.04.17 | 01:15

77
Който иска Русия,да върви в Русия.Ми те утре и турците ще кажат че искат турция у нас по тая логика,тогава какво.Тука е България в 21 век ние сме част от Европа не от азия.

2014.04.17 | 01:15

78
Сега е 21 век , но България я няма никаква! Има територия подвластна на европейските бюрократи, робско население и и мнооого простотия . А както знаете, простотията не ходи по гората!

2014.04.17 | 01:15

76
Който иска Русия,да върви в Русия.Ми те утре и турците ще кажат че искат турция у нас по тая логика,тогава какво.Тука е България в 21 век ние сме част от Европа не от азия.
Шуми Марица

2014.04.17 | 01:14

75
"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!" - Иван Колев

2014.04.17 | 00:21

72
ТОЗИ УКРАИНСКИ КУРВОГЕНЕРАЛ ДАЛИ ЩЕ Е ТАКА СМЕЛ КОГАТО РУСКАТА АРМИЯ МУ РЕЗНЕ ЗАДНИКА?
Арменец

2014.04.17 | 00:21

73
ХА ХА ХА ХА резил за руснаците. Украинците ги победиха
Резил

2014.04.17 | 00:21

71
Аз тъкмо бЕх "сложил" 2 лева за руснаците, а те се предадоха. Сега съм назад с парите.

2014.04.17 | 00:21

70
КАКВО СТАНА С ТУКАШНИТЕ МАЙДАНЦИ, КОМУНИСТИТЕ ГИ ИБАХА ХАХАХАХА ИБАХА ТИКВАТА ИБАХА И РУСОФОБИТЕ
Болшевик

2014.04.17 | 00:21

69
Вста-вай, Стра-на, Огром-ная!!!
Резил

2014.04.17 | 00:21

68
"големия" държавник Путин, седи и само гледа как избиват сънародниците му. ЛИЛИПУТ

Добави коментар

Водещи новини