Чешки журналисти осъдиха правителството за 15 млн. долара

  • 15 април 2014 16:02

  • 1782
  • 0
Чешки журналисти осъдиха правителството за 15 млн. долара
©

Чешкото правителство ще трябва да плати 292 млн. крони, почти 15 млн. долара, на Съюза на журналистите, предаде ИТАР-ТАСС.

Пражки съд постанови министерството на финансите да компенсира организацията на работещите в медиите, защото журналистите останали без дом. Магистратите сложиха край на спор между журналистите и държавата, започнал през далечната 1967 г. Тогава Съюзът на журналистите на Чехословакия е предал на правителството две сгради в центъра на столицата. Властта на социалистическата държава е трябвало да обезщети журналистите с нов дом в центъра на града.

Изграждането на сградата обаче не е започнало, а на обещания от властта терен е била построена Танцуващата къща (на снимката), една от най-странните сгради в Прага. Земята, предоставена от Съюза, е била използвана за построяване на сграда на парламента, а по-късно в нея се настанил филиал на Народния музей.

Журналистите се обърнали към съда през 2005 г., когато е станало ясно, че държавата няма да изпълни задълженията си. През 2013 г. съд постановил финансовото министерство да плати на журналисти. От ведомството обжалвали тогавашното решение, но магистратите днес отново се произнесоха в полза на журналистите.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1782 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини