Удариха нелегална печатница за пари в Бургас

  • 15 април 2014 15:36

  • 2835
  • 1
Удариха нелегална печатница за пари в Бургас
©

Полицаи от ОДМВР-Бургас неутрализираха нелегална печатница, съобщиха от Вътрешното министерство.

До края на успешната акция се стигнало след проверка и задълбочена работа по сигнали, че се готви пускане в обръщение на голям брой подправени парични средства от различни купюри.

В хода на разследването служители от група «Противодействие на икономическата престъпност» в РУП-Несебър, отдел «Икономическа полиция» и «Специализирани полицейски сили» в ОДМВР – Бургас предприели претърсване на адрес в с. Черни връх, общ. Камено.

Там открили компютърна конфигурация и принтер-скенер, чрез които се изготвяли фалшиви парични знаци с номинал 10 лева. В момента на производството е задържан организаторът на престъпната дейност Д.Г. на 50г. от Бургас. Той е криминално проявен, съден за фалшификация на пари, излежал присъда в бургаския затвор и пуснат на свобода през януари т.г..

Спрямо Д.Г. е повдигнато обвинение по чл. 243, ал. 1 от НК (подправка на парични знаци, б.р.) и му е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Установено, е че той е ползвал няколко души за разпространители на "готовата продукция".

Към момента на задържането на бургазлията е констатирано, че работният процес е бил в начална фаза, установени са близо 70 заготовки за 10-левови банкноти.

По първоначални данни идеята била подправените пари да бъдат използвани при търговията с животни около Великденските празници. Организаторът залагал на занижената бдителност на търговците, които в тези дни бързат да пласират стоката си, както и на липсата на възможности за проверка на оригиналността на банкнотите.

Именно затова и фалшивите банкноти били с по-нисък номинал – 10 и 20 лв.. Сканираните банкноти били с ниско качество, на тях нямало воден печат, липсвали характерните релефни очертания, получавани при пресоване на машина с многотонен натиск. Според експертите обаче тези характеристики не биха били забелязани в общата пачка и сред оригиналните банкноти.

Полицията напомня, че за да не станете жертва на подобна измама е необходимо да търсите холограмната метализирана ивица в левия край на българските левове, която в банкнотите от 5, 10, 20, 50 и 100 лева е със сложни изображения, които променят цвета си, осветявани или наблюдавани под различен ъгъл.

Успоредно с холограмната ивица се застъпва и релефна цветна ивица, който се усеща на пипане. Релефните отпечатъци на някои елементи - например надписите словом " пет лева", "петдесет лева" и т.н. се намират горе вляво на всички левови банкноти. По същия начин в средата на банкнотата са изписани имената на видната личност, изобразена от лицевата страна.

Труден за фалшифициране е и водният знак на левовите банкноти, тъй като той е с полутонов рисунък. Фалшификатите могат да бъдат разпознати и по по-голямата дебелина и твърдост на банкнотата. Изработената ръчно холограмна лента е по-твърда и груба на пипане от истинската.

Пласирането на фалшивите банкноти се осъществява по няколко основни способи :
- в магазини за хранителни продукти;
- чрез използване на публикувани обяви в пресата за продажба от гражданите на битови вещи, като телевизори, музикални системи, домакински и ел. уреди, мобилни телефони;
- при купуването на животни и друга селскостопанска продукция, предимно от възрастни хора в селата;
- при заплащане на нощувка в частни квартири;
- при извършване на медицински прегледи в частната практика на лекари.

Последвайте канала на

2835 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.04.16 | 08:53

1
pulna izmislica porednata glupost na policiata,

Добави коментар

Водещи новини