Площад “Централен” става като “Навона” в Рим срещу 20 милиона

  • 15 април 2014 15:02

  • 4809
  • 1
Площад “Централен” става като “Навона” в Рим срещу 20 милиона
©

Площад “Централен” в Пловдив ще стане уникално красив и привлекателен за туристи. Предвижда се след ремонт той да стане красив колкото пиаца “Навона” в Рим. Тази прогноза направиха вчера партньорите на община Пловдив от столичната организация “Оne Architekture Week”, чиито архитекти участваха в подготовката на планово задание за реконструкция и модернизация, съобщи БНТ.

Централният площад ще се обновява по проект на колектив, избран с международен архитектурен конкурс.

Проектът е одобрено от Националния институт за недвижимо културно наследство и е качено в специално създадения сайт plovdivsquare.com. Идейните разработки ще се приемат в продължение на два месеца и половина, след което ще се оценяват от международно жури, обясни кметът Иван Тотев.

В журито са включени архитекти от Хърватска, Холандия, Франция, както и техни български колеги. Сред тях е шефът на пловдивската организация на САБ и председател на Общинския съвет арх. Илко Николов. Комисията ще избере трите най-добри идеи.

Класираната на първо място ще поучи 20 000 лева, другите две - по 10 000. Разработките ще се обсъдят в Експертния съвет за устройство на територията, а Общинският съвет ще избере победителя, на който общината ще възложи подготовка на технически проект.

За строителство можем да говорим реално след 18-20 месеца, каза кметът. Няма да бързаме да приключим с проектирането до края на мандата, защото темата е изключително важна, а площадът ще бъде емблемата на Пловдив в следващите 40-50 години, подчерта Иван Тотев.

Реконструкцията на площада ще струва не по-малко от 15-20 млн. лева. Сумата не е уточнена, тъй като няма проект, но приблизително ще е равна на средствата, вложени в Градския дом на културата. Парите ще се търсят по оперативни програми.

Проектантите трябва да предложат идеи за експониране на археологическите находки на Римския форум от трите страни на Централна поща, за организиране на публичните пространства, елементи от градския дизайн и зелени ивици на площада.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4809 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
РОМА ЕТЕРНА

2014.04.17 | 10:39

1
Малко са съмнявам да стане като Навона в Рим.....не че нещо

Добави коментар

Водещи новини