Трябва да се знае коя медия на кого е, призова М. Захариев

  • 14 април 2014 17:59

  • 2834
  • 11
Трябва да се знае коя медия на кого е, призова М. Захариев
©

Трябва да се знае коя медия на кого е. Кредитът на доверие към медиите е спаднал драматично. На всеки 7 българи само един има доверия в тях.

Това заяви в предаването „Дневен ред“ по ТВ7 бившият издател и продуцент, и настоящ червен депутат Мартин Захариев.

Причина за това, по думите му, е собствеността. Трябва министърът на културата да въведе един публичен регистър, в който да се оповестява това. В него трябва да влязат и онлайн медиите, категоричен е Захариев.

„Имам лична кауза, ако можеме да подобриме някак си медийната среда. Това не става със закон, а с друг регистър какви пари влизат в медиите. Но в крайна сметка каквито и закони да напишем, ключът за мен остава професионалният стандарт на журналиста“, посочи социалистът

„Мисля, че политиците и медиите са като скачен съд. Когато езикът на омразата натежи там, където са политиците, той натежава и от другата страна“, заяви той и допълни, че ключът за решение на този проблем са професионалните стандарти, които трябва да се спазват.

„Опростачването е пълно, масово. Деградацията на ценностите - масова. Политическият елит е в пълен дефицит“, възмути се Мартин Захариев. Според него големият проблем и на журналистите, и на политиците е един и същ - кредит на доверие.

Помолен да коментира кога ще има регулация и на печатните издания, Захариев отбеляза: „Съгласен съм напълно, че трябва да има контрол“, но „Всеки опит ще срещне много голям отпор, защото в работещите в тази среда съществува едно чувство на свобода, ненакърнимо в годините на прехода. Но факт е, че хората отдавна не се информират от утрешния вестник, а сега, в момента, в мига, в секундата“.

„Това е въпрос, който ще намери някакво законодателно решение след изборите на 25 май, надявам се, ако управляващите решат, че може да стартира нов закон за аудио-визуалните услуги, каквото е и моето мнение“, обяви депутатът от Коалиция за България.

„Аз считам, че модерният подход предполага рано или късно България да има единен конвергентен регулатор. Тогава, евентуално, според това той как ще бъде разписан след широка дискусия и обсъждане със самите медии, вашият въпрос ще получи адекватен отговор“, каза още той.

Стана ясно, че Захариев е предвидил два нови законопроекта, които смята, че частично ще решат нещо – на първо място законът, който касае достъпът до обществена информация.

По въпроса за електронното правителство той е на мнение: „2001 беше поставен стартът на този процес, наречен създаване на електронно правителство. Оттогава вървим с миши стъпки, похарчвайки стотици милиони в изграждането на мрежи, копането на канали и полагането на съответните кабели. Държавата стига е хвърляла пари в изграждането на мрежи. Трябва да накара тези мрежи да говорят помежду си и да предлагат услуги, които да бъдат разпознати. България има 60% мрежи от най-ново поколение - NGA – те се използват само за пренос, не за услуги“.

Последвайте канала на

2834 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2014.04.22 | 12:44

11
Мартин Захариев застава до Станишев, защото има какво да даде на БСП и БСП на него!!!

2014.04.22 | 12:43

10
Много добре знаем поне половината на кой са! Не се ли сещаш?

2014.04.22 | 12:43

9
и да се знае също че атака имат телевизия която е осъждана няколко пъти за обиди!
Мон

2014.04.16 | 18:35

8
Обичам те, кога ще ни пуснат да се видим ,целият народ се разбунтува, явно ни харесват заедно
Технологии

2014.04.16 | 18:18

7
Г-н Захариев ,вашата жена ме гледа на 3 д с всички останали българки в държавата, няма ли най-накрая да ме спасите, целувам ви навсякъде

2014.04.15 | 18:35

6
САМО АЛФА е морална телевизия ! Останалите са курвопедерастки , соросоидни и протурски боклуци ! Бах ти европейските ценности ! САМО АТАКА !

2014.04.15 | 10:56

5
Тоя намерил къде да каже това!Точно в най зависимата телевизия на Дудука

2014.04.15 | 10:53

4
ТВ7 Не обслужва барека, АЛФА не е на АТАКА!Работели за народа ! Има и още абсурдни твърдения!
pe6o

2014.04.15 | 10:15

3
awe zaxariev mur6a takava da ima koi da gi nabu4i edin kur v ustata

2014.04.15 | 09:08

2
To4no taka, koi vestnik na kogo e i na koia Partia sluzi !Mnogo pravilno !

Добави коментар

Водещи новини