КНСБ: Заобикаля се закона с отчитането на работното време

  • 14 април 2014 07:55

  • 1367
  • 3
КНСБ: Заобикаля се закона с отчитането на работното време
©

Работното време в България се изчислява подневно и сумирано. Това каза в сутрешния блок на БНТ вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

Според подневното отчитане работната седмица може да бъде 40-часова, по 8 часа труд на ден. При сумираното отчитане времето се изчислява по часове, но отпада 8-часовият работен ден, той може да продължи най-много до 12 часа. По този начин една работна седмица може да достигне до  60 часа - 5 дни по 12 часа. Това изчисляване може да бъде въведено за не повече от шест месеца, обясни Христов.

По думите му чрез сумирането отчитане се заобикалят редица законови норми. Този проблем трябва да бъде поставен на дневен ред, заяви синдикалистът.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев посочи, че нарушения с отчитането на работното време се извършват основно в микрофирмите. По думите му обаче в 35% от работното време у нас не се работи - пие се кафе, води се лична кореспонденция от служебния компютър, правят се покупки онлайн и т.н.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1367 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Таня христова

2014.04.17 | 13:33

3
Каффе ипокупки в работно време важи само за държавната администрация , какво кафе икакви частни разговори в феисбук ,какви пет лева за хората в частният бизнес кадето ги следят и колко пъти ще се изпикаят хорицата работят не по 12ами и над 15часа за жълти стотинки бизнеса се реват няма пари за увеличаване на заплати защото те и семеиствата им трябва да живеят в палати да карат наи скъпите коли с две думи да живеят царски а онези дето са по зле и от робите кучета ги яли
7777

2014.04.17 | 10:07

2
не само микрофирмите вече всички минават на почасово работно време плащат за 8 часа работиш 50 часа седмично СЕКС ОТ ВСЯКАДЕ
селскио кмет

2014.04.16 | 13:32

1
Ами защо ги търпите бе?Карали скъпи коли,трупали милиони,държали ви като роби?Да истина е,но сте виновни -ВИЕ! Хайде никой да не влезе във фирмата на даден мародер.Казвате всички-до тук пич!Плащай заплати,извънр.труд,празнични,иначе САМ си бачкай със семейството.Но и други да не се навиват да работят при него.Нарича се "Локаут"-Е...те му мамата само за месец.

Добави коментар

Водещи новини