Болниците с твърди бюджети до края на годината?

  • 11 април 2014 14:56

  • 1283
  • 0
Болниците с твърди бюджети до края на годината?
©

Болниците вече да са с твърди, фиксирани бюджети, когато сключват договори със Здравната каса, а не с прогнозни и ориентировъчни, както досега. За тази идея съобщи зам. здравният министър и председател на Надзорния съвет на касата д-р Бойко Пенков след тричасова среща със Българския лекарски съюз. Тази стъпка, която според Пенков ще спести от парите за здраве, би могла да се реализира още от края на тази година.

Мярка, предложена от Здравното министерство, която няма да позволи на лечебните заведения да източват Здравната каса. Заместник здравният министър д-р Пенков не отрече, че тази стъпка няма да реши проблема с листите на чакащите. Ако тя влезе в сила, от края на годината вече болниците няма да могат да надвишават отредния за тях бюджет, тъй като Касата по-късно няма да им изплати разликата. Това ще преодолее донякъде кризата с недостига на средства, който за тази година се очаква да надмине 200 милиона лева.

От Лекарския съюз продължават да настояват да се търсят варианти за прибавянето на допълнителни пари в Касата. Един от тях е държавата да започне да осигурява децата с пълен размер, а не както е досега - наполовина. Председателят на съсловието д-р Цветан Райчинов смята, че годишно това ще добавя в Касата по 330 милиона лева, което е достатъчно, за да няма повече дефицити.

В началото на следващата седмица лекарите и представителите на Надзорния съвет ще поискат поредна среща с премиера Пламен Орешарски, на която да присъства и финансовият министър. На нея се очаква да се тръгне на някакво решение относно преодоляването на въпросния недостиг на средства.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини