Ученик създаде робот за спасяване на удавници

  • 10 април 2014 11:22

  • 2822
  • 0
Ученик създаде робот за спасяване на удавници
©

Ученикът Михаил Вулф е разработил автоматизиран комплекс за спасяване на удавници. Проектът на момчето е заел първо място в номинацията "Най-добър иновационен проект" на руския форум "Крачка в бъдещето".

Комплексът на Михаил Вулф включва робот спасител, камера за мониторинг на водоема и център за наблюдение, пише inews.bg.

Според замисъла на ученика информацията от камерите постъпва в единния център, където се обработва със специална програма-анализатор. За това се извеждат контролни точки, чието преместване позволява на системата да определи дали човекът потъва.

"Спасителите определят по три признака, че човек потъва. Първият е честото махане с ръце. Във втория потъващият се опитва да "изскочи" от водата, но потъва още по-дълбоко. И последният – когато човек моментално потъва под водата. Всички тези случаи са отчетени в моята разработка и камерите могат да уловят всеки от тях и да дадат команда в единния център", казва Михаил Вулф.

В екстрени ситуации специалистите от единния център ще вземат решение за начина на спасяване, като се предвиждат два начина.

Първият е спасяване на хора с робот катамаран. Той представлява две платформи, към които е прикрепена мрежа. С нейна помощ може да се спаси потъващ, който се намира на повърхността на водата. Ако човек вече е потънал, то Михаил препоръчва да се приложи роботът спасител. Той е способен да улови потъващия с помощта на манипулатор и да го качи на плота.

Младият изобретател отбелязва, че по света съществуват аналози на подобна техника, но те не са способни да издърпат човек, който е загубил съзнание.

Михаил Вулф е поканен на международния етап на съревнованието на млади учени от Европейския съюз, който ще се проведе през септември в Полша.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2822 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини