Харесайте facebook страницата ни

Одеса и Луганск се готвят за отбрана

© gettyimages

Продължават протестите в Източна Украйна, предаде Нюзру.

Окупиралите сградата на подразделението на службата за сигурност в град Луганск се подготвят за отбрана. По данни на медията късно снощи пред площада е имало няколкостотин души, въоръжени с винкели, ножове, тръби и носещи щитове на разпуснатото от новото правителство на Арсений Яценюк Арсений Яценюк е украински юрист, икономист и политик. Роден е на 22 ... към профила подразделение на МВР Беркут. До сблъсъци обаче не се е стигнало. Окупиращите са поставили исканията си към властта – федерализация на Украйна, амнистия на бойците от "Беркут" и на проруски настроените граждани, арестувани при демонстрациите.

В Донецк, който наскоро провъзгласи отделянето си от Украйна, обстановката се успокоява. Медии съобщават, че до края на деня може да започнат преговори, като целта на диалога е да бъде освободена окупираната от проруските активисти сграда на областната администрация.

Междувременно завзетата сграда на областната управа на град Харков бе освободена и в нея влязоха работници, които започнаха да извършват ремонтни дейности.

Не толкова спокойно е обаче в друг град. Проруски активисти започнаха да изграждат барикади в Одеса. В социалните медии на руски език циркулират съобщения, че представителите на крайната украинска организация "Десен сектор" се готвят да пристигнат в черноморското пристанище.

Днес украинският парламент вероятно ще обсъжда проект за амнистия на проруските протестиращи. Предложението е внесено от лидера на Украинския демократически алианс за реформи (УДАР) Виталий Кличко. Световният шампион по бокс заяви, че протестиращите трябва да напуснат сградите и да предадат оръжие. Думите на боксьора бяха подкрепени и от председателя на Върховната рада Александър Турчинов, който има и правомощия на президент.

Заседанието на парламента започна с демонстративно излизане на депутати. Законодателите от Комунистическата партия на Украйна напуснаха пленарната зала в знак на протест срещу нападение срещу тяхната централа в Киев.

Коментари
Коментари (2)
Коментирай
(гост)
22.08.2014 | 22:49

nikoi ne go interesuva ukraina

Рейтинг:
 
40
seastar (гост)
22.08.2014 | 22:49

Точно по същия начин никой не го интересува за твоето мнение и жалкото ти съществувание.

Рейтинг:
 
3
 
Добави Коментар