Ебола сее смърт в Африка, разпространи се и в Либерия

  • 09 април 2014 12:16

  • 3628
  • 0
Ебола сее смърт в Африка, разпространи се и в Либерия
©

Опасният африкански вирус Ебола се превръща в бич Черния континент. Смъртните случаи, причинени от заболяването, са достигнали до 111, алармират от Световната здравна организация. Положението става все по-опасно не само сред жителите на Гвинея, а и на съседната й държава Либерия.

Първоначално случаите на заразени с вируса бяха регистрирани само в Централна Африка. От началото на годината той отне живота на 101 души в Гвинея. От 21 заразени в Либерия десет за починали, като преди пет от тях наличието на заразата е установено със 100% сигурност. Експертите имат подозрения за повалени от вируса в Сиера Леоне и Мали.

Представителите на Световната здравна организация заявиха, че досега никога не е имало огнища в тази част на Черния континент.

Ебола се предава чрез кръвта на другите течности в тялото. Инфекцията причинява температура, болки в мускулите и диария. В голяма част от случаите води до вътрешно кървене и спиране на функционирането на органите. Смъртността зависи от вида на патогена, като при повечето случаи тя е 90%.

Към днешна дата няма ваксина или терапия срещу болестта.

За момента няма вероятността вирусът да се пренесе в Европа, успокояват експертите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3628 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини