БНТ спира сериала "Вангелия" преди Великден

  • 08 април 2014 20:36

  • 3343
  • 3
БНТ спира сериала "Вангелия" преди Великден
©

БНТ свали сериала "Вангелия", посветен на българската пророчица, заради Великден. Поредицата се излъчва всяка сряда и довечера е третият епизод, но следващата седмица липсва от програмната схема на медията.

От уважение към християнските традиции по време на Страстната седмица няма да излъчим "Вангелия", а на мястото на сериала ще покажем българския филм "Самотни сърца", обясниха от БНТ. От телевизията уточниха, че решението е било взето още преди сериалът да тръгне в ефир.

От Светия синод заявиха пред "Труд", че не са се намесвали в програмната схема. "Похвално е, че в БНТ сами са се сетили и са решили да спрат сериала", коментираха от пресслужбата на синода. По информация на "Труд" решението е взето по съвет на автора и водещия на "Вяра и общество" Горан Благоев, за да не си навлече телевизията гнева на вярващите, а и на синода, както се случи с изложба във Варна.

Църквата не признава гадателите и всякакви окултни практики. Новият Неврокопски митрополит Серафим обяви, че дарбата на Ванга да вижда в бъдещето не е от Светия дух. Той се ядоса, че петричкият свещеник Ангел Кочев освети ремонтираната къща на Ванга. Очаква се свещеникът да бъде наказан.

Църквата отдавна се бори с мита за Ванга. Независимо от това обаче предишният доста консервативен митрополит Натанаил освети храма на Рупите, изографисан не по канона от Светлин Русев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3343 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Дедо Ванго

2015.04.25 | 12:18

3
Който не вярва в Пророцицата е глупак!!!
Никола

2015.04.25 | 12:17

2
В шестата неделя подир петдесетница се чете следното Братя понеже по дадена нам благодат имаме разни дарби то имаш ли пророчество пророчествувай според вярата и така нататък кажете ми как да тълкувам този текст
Аз

2014.04.11 | 11:20

1
някой май отрано се е накъркал, че не вижда, че днес е вторник 08.04., а не сряда

Добави коментар

Водещи новини