Сечем монети и пишем върху пергамент в атракционен парк

  • 08 април 2014 14:26

  • 2412
  • 0
Сечем монети и пишем върху пергамент в атракционен парк
©

Историко-атракционен парк ще даде възможност на посетителите си да смелят брашно като хората от праисторическата епоха, да изсекат собствена монета в тракийски дворец и дори да видят как се е варяло мастилото в Първото българско царство.

Това съобщи Ивелин Михайлов, председател на акционерно дружество "Исторически парк" АД, пише "Новинар".

С помощта на инструктор всички желаещи ще могат да пишат на старобългарски върху пергамент, като след това могат да го закупят за спомен. Статисти ще се разхождат из парка и допълнително ще спомогнат за създаването на едновремската атмосфера.

В секцията на Второто българско царство се предвижда да има и восъчни фигури, които ще пресъздават различни аспекти от живота на древните българи. Oсвен възстановките на сгради и артефакти в историко-атракционния парк ще има и 5 киносалона, в които ще се прожектират 3D филми, свързани с историята ни. Любопитно е, че в няколко ресторанта в парка посетителите ще могат да опитат тракийска, славянска и старобългарска кухня.

Атракционът, който ще бъде изграден на терен от 130 дка, ще бъде разположен между варненските села Ветрино и Неофит Рилски и ще събере няколко исторически епохи. Ще бъде пресъздадена историята ни от 7000 г. пр. Хр. до падането ни под турско робство през 1396 г. В парка ще бъде възстановено селището, в което е намерено най-старото злато в света от Варненския халколитен некропол, което датира отпреди 8000 години.

Идеята за изграждането на комплекса хрумнала на Михайлов, който е собственик на фирма за сувенири, специални подаръци и реплики на антични съкровища. Той и негови съдружници сами решили да финансират проекта, а след това да го продадат на чуждестранни инвеститори. "Въпреки че инвестицията е голяма - 50 млн. евро, тя ще може да бъде възвърната за около 4 години", допълни Михайлов.

Към историко-атракционния парк са заявили интерес изцяло фирми от чужбина. Единичният билет за посетител ще бъде 25 лв., като са предвидени и облекчения за най-малките. В неактивния сезон се предвиждат и групови посещения на ученици, като цената ще бъде 2 лв. на дете.

Михайлов е убеден, че това ще спомогне малчуганите да се докоснат до своята история и да се почувстват горди от това, че са българи. Очаква се паркът ежегодно да посреща 400 000 туристи от цял свят.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2412 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини