Метрото и сушата изпили езерото в Дружба

  • 07 април 2014 14:42

  • 1479
  • 0
Метрото и сушата изпили езерото в Дружба
©

Сушата и строежът на метрото са двете причини за драстичния спад на езерото в столичния жк “Дружба 1”. “Около 60% принос има липсата на дъжд и сняг, а 40% е от изграждането на подземната железница”, съобщи шефът на “Мет­рополитен” ЕАД инж. Стоян Братоев пред “Монитор”.

Той обясни, че данните са от анализ на специалисти от Минно-геоложкия университет, направен по поръчка на строителната фирма. Експертите прогнозират, че водният баланс в езерото в “Дружба 1” ще се възстанови след 8 месеца. Инж. Братоев каза още, че известен период от време строителят не е връщал дренираната вода от водоема обратно.

От “Трейс груп холд” обаче казаха, че ако това е правено, то е било по предписание. “Тунелът вече е готов и вода от езерото не се ползва”, увери инж. Братоев.

За да се увеличи водното ниво и да се успокоят живеещите в квартала, които смятат, че езерото ще изчезне напълно, е възложено “Софийска вода” да го напълни с 30 000 кубика вода от Панчарево. 20 000 куб. м вода са прелети от 15 февруари до 5 март, съобщиха от концесионера. Това е промишлена вода, която е доставена от езерото в Панчарево, без да е допълнително пречиствана и обработвана.

“Предстои да бъдат прелети още 10 000 кубика, но изчакваме известно време, защото има прогнози за дъжд”, обясни инж. Братоев. По думите му обаче с последното преливане на вода ще се постигне вдигане на нивото в дружбенското езеро само с няколко сантиметра.

От “Метрополитен” и от “Софийска вода” са категорични, че промишлената вода, с която е пълнено и ще се пълни езерото в “Дружба 1”, ще се плати от строителя на метрото във въпросния участък. За да се измерва точното й количество, дори бил монтиран водомер. Заради сигналите на гражданите, че езерото се топи, от “Басейнова дирекция” - Плевен, са направили проверка на място на 27 март. Предстои Столичната община да сформира комисия, в която да влизат и специалисти от басейновата дирекция, която да направи оглед на място и да направи предложения за спасяване на езерото.

“Ще възложим нова оценка и анализ. Най-вероятно ще работим с експерти от Минно-геоложкия университет”, каза за “Монитор” зам.-кметът по екология Мария Бояд­жийска. Според нея нивото на езерото е спаднало драстично заради сушата, която е довела и до намаляване на подпочвените води, които захранват водоема. Ако няма достатъчно валежи за възстановяване на нивото му, има два варианта то да бъде спасено. Единият е при строежа на метрото подпочвени резервоари да се насочат към езерото. Другият вариант е да се монтират помпи и сондажи, но това ще е изключително скъпо, защото водоемът е голям.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1479 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини