Експерти: Българите нямат финансова култура (видео)

  • 07 април 2014 08:14

  • 2288
  • 3
Експерти: Българите нямат финансова култура (видео)
©

В България има ужасно ниска финансова култура. Гражданите са направо неграмотни в това отношение. Хората подписват договори и теглят кредити, без да четат и мислят.

Около тази теза се обединиха финансистите Емил Хърсев и Кольо Парамов в студиото на сутрешния блок на БНТ. Двамата коментираха темата за таван на лихвите по бързите кредити. Има много начини за заобикаляне на тавана на лихвата. Пълна глупост е, че някой ще успее да сложи таван на лихвата. Дори пророка Мохамед не е успял, категоричен беше Хърсев. Държавата трябва да се намеси и да има регулация. Моето мнение е малко по-различно от това на г-н Хърсев. Чуждите банки в България трябва да бъдат вкарани в законовите рамки и да бъдат систематизирани по някакъв начин от централната банка, за да няма такива произволи, каза Парамов.

Този лимит при заемите няма да свърши никаква работа. Най-простото обяснение е, че банките ще вдигнат застраховката по кредитите. Беднотията и неграмотността са огромни. Хората теглят пари и после се чудят, защо трябва да връщат такива пари, продължи Хърсев. България има много важни задачи за решаване през следващите няколко месеца. Трябва да се преразгледа в детайли частното съдебно производство и лихварството. Тези неща гневят хората. Никой не спазва и не контролира закона. Трябва железен респект към тези неща, допълни Парамов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2288 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Бабата

2014.04.11 | 19:21

3
Хърсев съзнателно коментира за лихви/по бързите кредити/, които не го касаят. Тоест-не пипайте банките ! А в договорите на банките има точно определена лихва, с опция за нарастване/без да те питат, но с новия закон-да/. Но таван за банките няма. Но в договорите ИМА -минимална лихва! Тоест при промяна на участващите величини във формирането на лихвата- все пак тя да не пада под определен минимум/печалба е все пак/. Това са лихварите на света.
гошо

2014.04.11 | 09:37

2
Износени обирджии като вас не е редно да коментират българите.Обидно е дори да гледаме изкривените ви от кражби и близане на задници физиономии,"експерти такива".
ТЕ КОМАНДВАТ ПАРАДА! НЕ ПОЛИТИЦИТЕ!

2014.04.11 | 09:37

1
ЕХ защо не сме ЕДИННИ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ? И то обикновените хора.Тези,който сме внесли по някоя хилядарка откъсната от залъка, за черни дни.Да изтеглиме парите си наведнъж,вкупом от всичките мародери.Тогава да ви питам,каква дръжка ще изядете.Само един-два месеца ви трябват.Но при нас е невъзможно.Ганъо се лакоми за грош-лихва.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини