12 бели гълъба предсказали смъртта на Ангелите от Лим

  • 04 април 2014 20:09

  • 6339
  • 1
12 бели гълъба предсказали смъртта на Ангелите от Лим
© Булфото

Днес 4-ти април отбелязваме тъжна годишнина - навършват се 10 години от трагедията край река Лим. На същата дата, но през 2004 г. загинаха 12 деца, след като автобусът, с който пътуваха, изхвърча от пътя и падна във водите на сръбската река, припомни Нова телевизия.

Близките на загиналите деца не броят годините, а дните от трагичния инцидент в река Лим. Макар и родителите на Антония вече да не търсят виновни, не могат и да забравят случилото се.

Футболистите от свищовския клуб "Академик" също дойдоха да почетат паметта на някогашния си съотборник Юлиян, който загива, докато се опитва да спаси от удавяне съучениците си.

И 24-годишният днес Тодор често си спомня Лим. Самият той по чудо се измъква от реката. „Започна да се изяснява картината пред нас, че пропадаме, движим се надолу. Успяхме да се спасим повечето, но за съжаление, 12 ангела останаха вечно там”, разказва той.

В реката Тодор губи свой близък приятел - Светослав. „Узряхме твърде бързо, твърде рано. Научихме се да ценим повече приятелите, семейството си. Започнахме да мислим за това как да направим по-щастливи хората около нас”, допълва още Тодор.

Бащата на загиналата Антония – Тодор Братов, е категоричен, че е най-важното е другите хора, които имат деца да си спомнят за този случай и да внимават с кого, къде и как ги изпращат. Това ще бъде най-голямата поука.

Макар и дъщеря му не е сред оцелелите, и тази година, по традиция, той ще пътува с други родители до сръбския град Прие поле, за да благодари на местните хора, участвали в спасителната акция в Лим.

12 бели гълъба предсказали смъртта на децата от Свищов часове преди автобусът им да потъне в река Лим. Това разказа Борислав Русанов, учител в СОУ "Николай Катаранов", откъдето са повечето ученици, пише "Телеграф".

Навръх Цветница през 2004 г. в централния свищовски храм "Св. Троица" първо влетели 10 гълъба, след това още два. Птиците били забелязани от свещеника, но тогава той не им обърнал внимание. Няколко часа по-късно автобусът с българските ученици полита в пропастта между градовете Биело поле в Черна гора и Приеполе в Сърбия и потъва в придошлата река Лим. Умират 12 деца като първо са извадени труповете на 10 от тях, а седмица по-късно са намерени още две тела.

Учителят Русанов си спомня и друго пророчество една от жертвите - 11-годишната Боряна, имала странен сън в нощта преди заминаването. "Сънувах, че нещо стана с автобуса и 10 деца се изгубихме в една гора. Появиха се две кучета, които ни подгониха, а един глас ни казваше, че трябва да тичаме по-бързо към границата, за да посрещнем Соломон ПасиСоломон Паси Соломон Исак Паси е роден на 22 декември 1956 г. в Пловдив. Син е на известния професор по философия и и да ни спаси. Но не знам дали успяхме да стигнем до границата, защото се събудих."

След трагедията бащата на загиналия Валентин - Христо, пък сънувал, че разговаря със сина си, който го успокоил и казал да не се притеснява за него, защото и деветимата загинали са заедно и чакат и останалите две жертви да се присъединят към тях, за да отидат "горе".

Трагичната екскурзия през пролетта на 2004 г. е организирана от учители от СОУ "Николай Катранов" с туроператора "Дилижанс експрес", който от своя страна имал сключен договор с "Пампорово" АД - Смолян. В екскурзията участват 36 ученици и 14 учители. С двамата шофьори общият брой на пътуващите в автобуса е 52.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6339 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
mmm

2014.04.06 | 18:06

1
Борислав Русанов е хаховец. А колкото до екскурзията, загинаха децата на някои от най-богатите хора в града - защо, защото се връзват на акъла на даскалите, на които тур-операторите предлагат безплатни места, ако подпишат договор с фирмата. Децата не са ходили на Шипка примерно, но по-важно е даскалите да видят Дубровник, на Шипка няма какво да се гледа. Богатите деца искат да ходят къде ли не, защото мама и тати правят далаверки и имат пари. Само че Господ, в когото не вярват и когото споменават от време на време след загубата, наказва децата за греховете на родителите - но това никой не го има предвид, далаверките продължават. По-бедните деца не могат да си позволят екскурзия до Лим и си остават живи и здрави. Извод: парите не носят щастие в крайна сметка, но който веднъж ги е натрупал, продължава да ги събира и не може да разбере това.

Добави коментар

Водещи новини