Премахват таксата за повторно включване на тока (видео)

  • 04 април 2014 09:29

  • 2427
  • 0
Премахват таксата за повторно включване на тока (видео)
©

Депутатите приеха изменения в Закона за енергетиката. Бяха приети два законопроекта.

Премахва се таксата за повторно включване на тока в случай на прекъсване на снабдяването заради неплатени сметки, съобщава БТА.

С измененията, внесени от депутати от Коалиция за България, се дават повече права на потребителите. Когато сметката за електрическа енергия е с над 50 процента по-висока от средната за период от шест месеца назад, клиентът ще има право да оспори сметката и да не я плати, докато не бъде разгледано възражението му, предвиждат промените.

При нарушаване на условията за качество и надеждност на електроснабдяването за период по-дълъг от 1/3 от един календарен месец, клиентът няма да дължи заплащане на сумите за консумирана електрическа енергия за същия месец. Разпределителното предприятие ще дължи обезщетение за причинените имуществени и неимуществени вреди.

Друга промяна предвижда ДКЕВР да има право да променя цената на тока веднъж на три месеца.

Депутатите приеха на първо четене и втория законопроект за изменение на Закона за енергетиката, внесен от Явор Куюмджиев и Таско Ерменков от левицата. Промяната е свързана с изграждането на газопровода "Южен поток". Въвежда се дефиниция на морски газопровод и се уреждат вещно-правни проблеми, възникнали при изграждането на такива газопроводи.

Първият ЗИД на Закона за енергетиката бе подкрепен от 172 народни представители. 113 гласуваха „за”, 27 „против”, 32 се въздържаха.

За втория гласуваха 183 души. 115 със „за”, 64 с „против” и четирима въздържал се.
 

Последвайте канала на

2427 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини