Все повече студенти ползват интернет за академична информация

  • 03 април 2014 13:47

  • 1499
  • 0
Все повече студенти ползват интернет за академична информация
©

Увеличава се броят на студентите, които ползват онлайн-източници на академична информация, съобщи Събина Анева - заместник-изпълнителен директор на фондация НАБИС.

Библиотеките остават основен източник за набавяне на академична литература, но задълбочаващите се проблеми, свързани с остаряващия библиотечен фонд и липсата на издания на чужди езици, карат все повече преподаватели и студенти да търсят алтернативни информационни ресурси. Сред най-активно ползваните се откроява Сводния каталог на академичните библиотеки в страната НАБИС, разработен от едноименната фондация

Приблизително 17 500 представители на академичната общност се възползват от възможностите на онлайн-платформата. Това са най-активно четящите и ползващи академични и обществени библиотеки. Единният каталог НАБИС предлага интегриран онлайн-достъп до каталозите на водещите академични библиотеки в страната.

Академичните и градските библиотеки срещат все по-сериозната конкуренция на разрастващите се онлайн-търсачки, специализираните бази данни и каталози. Докато лидерите Google и Yahoo са водещи сред академичните среди като цяло, студентите и преподавателите проявяват все по-голям интерес към специализираните онлайн-бази данни като Scopus, Science Direct, Web of Knowledge, посочи още Събина Анева

Тези ресурси са достъпни в градските и академичните библиотеки, благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на образованието и науката, допълва БТА.

Последвайте канала на

1499 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини