12 командоси от Беркут арестувани за убийства на Майдана

  • 03 април 2014 12:00

  • 2378
  • 7
12 командоси от Беркут арестувани за убийства на Майдана
© Getty Images/Guliver

Дванайсет бивши служители на разформированата полицейска част "Беркут" са арестувани по подозрение в убийства на демонстранти в протестите в Киев. Това съобщи днес говорител на украинската генерална прокуратура, цитиран от Ройтерс.

Над сто души бяха убити, повечето от които от полицейски снайперисти, в Киев по време на демонстрациите на 21 февруари за оставка на президента Виктор Янукович. Мнозина украинци смятат, че отговорността за тези убийства пада върху силите за борба с масови безредици "Беркут", отбелязва агенцията.

Говорителят каза, че арестуваните тази сутрин 12 души са заподозрени в убийства по улица "Институтска". Тази улица, която излиза от Площада на независимостта, т.нар. Майдан, стана арена на най-голямото кръвопролитие в 22-годишната история на бившата съветска република. В памет на загиналите улицата бе преименувана неофициално на "Героите от небесната стотня".

По-късно днес специална комисия трябва да изслуша резултатите от предварителното разследване за убийствата по време на антиправителствените протести.

Пред агенция Интерфакс-Украйна и.д. главен прокурор на Украйна Олех Махницкий каза, че бойците от "Беркут" са били обучавани за специални операции, вкл. за убийство на хора. По думите на прокурора отрядът е бил на пряко подчинение на президентството.

През февруари частите "Беркут" (на украински това е названието на хищната птица златист орел) бяха разпуснати по решение на новия вътрешен министър, предаде Ройтерс.

ИТАР-ТАСС цитира изявление на говорителя на генералната прокуратура Василий Зори, според когото арестуваните 12 бивши бойци от "Беркут" вече са разпитвани и са подлагани на тест с детектор на лъжата. Те са разследвани за съпричастност към убийства на демонстранти на 20 февруари в центъра на Киев, посочва руската агенция.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2378 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2015.07.14 | 08:33

7
Тези който са разпоредили обучението на тези изроди цитирам :"били обучавани за специални операции, вкл. за убийство на хора." Да отиват на съд за умишлено масово убииство и тероризъм. Същото се отнася за създателите на разните там американски, руски и др.тем подобни части.

2015.07.14 | 08:33

6
А задържани за убитите полицаи има ли?! Или те сами се се палеха и прострелваха?!

2014.04.06 | 18:26

5
Така се започва,с лъжи.Мнозина не са чували за специалната група,обучена да прави ''революции'' по света като в Либия,Сирия,Египет,и по късно на МАЙДАНА по покана на влиятелни хора.Групата е с инициали S-M. Но,изведнъж БЕРКУТ са виновни,те пазят гражданите,не ги убиват.

2014.04.06 | 11:08

4
Тази практика вече трябва да ви е позната. Така се започва раздържавяването на един народ. За съжаление отново е нашият народ. Мръсни англоговорящи смърдящи гниди!

2014.04.05 | 21:10

1
Niama logika.Ne nagnetiavajte naprejenieto izli6no!

2014.04.06 | 11:08

3
по време на събитията правеха проблем, че на беркут щели да раздадат патрони, така и не им дадоха

2014.04.06 | 11:08

2
майданци надминаха гьобелс

Добави коментар

Водещи новини