18 затворници загинаха при опит за бягство в Нигерия

  • 31 март 2014 09:00

  • 1116
  • 0
18 затворници загинаха при опит за бягство в Нигерия
© Getty Images/Guliver

Най-малко 18 души загинаха при престрелка в централата на нигерийската Държавна сигурност вчера, предаде Ройтерс. Франс прес съобщава за 21 жертви.

Според правителствена говорителка, става дума за неуспешен опит за бягство на ислямски екстремисти. Жители на квартала, в който е разположена и президентската вила, съобщават че престрелката е продължила над два часа вчера, от 7 до 9 часа сутринта.

Един задържан се опитал да обезоръжи пазач, като го ударил по тила с белезниците си, съобщи говорителката Марилин Огар, според която са били давани само предупредителни изстрели. По-късно тя съобщи за 21 загинали и двама ранени служители на Държавна сигурност. Тя не поясни дали сред убитите има членове на силите за сигурност.

Агенти на място съобщават, че един от задържаните е получил нелегално внесен пистолет със закуската си и е застрелял по пазача, който разкопчал белезниците му, за да може да закусва. Не е ясно дали пазачът ще оцелее, съобщават служители на силите за сигурност, пожелали анонимност.

Бягствата от затвора са често явление в Нигерия, като често се подпомагат от корумпирани чиновници, но не и от централата на Държавна сигурност. Там се държат заподозрени от специален интерес, включително екстремисти, свързани с оглавявания от ислямистката групировка Боко Харам бунт в северната част на страната, който продължава близо пет години и е взел до момента хиляди жертви.

За справяне с опита за бягство и засилване на сигурността в района бяха изпратени войници. Не е ясно дали има избягали екстремисти, допълва БТА.

Последвайте канала на

1116 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини