Журналистка загина при сблъсъци в Кайро

  • 28 март 2014 21:10

  • 959
  • 0
Журналистка загина при сблъсъци в Кайро
©

Египетска журналистка и още двама души бяха убити днес в Кайро при сблъсъците между полицията и ислямисти, протестиращи срещу кандидатурата на бившия главнокомандващ на египетската армия Абдел Фатах ас Сиси в предстоящите избори за президент на Египет.

Това съобщи служител от службите за сигурност, цитиран от Франс прес.

Частният вестник "Ал Дустур", за който работеше журналистката, потвърди на сайта си смъртта на Маяда Ашраф от огнестрелна рана. Тя е отразявала демонстрацията в квартал Аин Шамс в северната част на египетската столица.

В днешните сблъсъци загинаха трима души и десетки са ранени, предаде ИТАР-ТАСС. В района на безредиците са се чували изстрели.

Според очевидци ислямистите стреляли по силите на реда и по местни жители. Полицаите отвърнали с гранати със сълзотворен газ. Агенцията припомня, че неотдавна живеещите в този голям квартал отблъснаха опит на привърженици на Мюсюлманските братя да нападнат християнска църква.

Информации за сблъсъци на ислямистите с полицията и с местни жители дойдоха днес от много провинции на Египет.

Неспокойно беше и в други райони на Кайро, в Александрия, Суец, Исмаилия, Бухейра, Фаюм и други египетски градове. Задържани са десетки подстрекатели, от които е иззето огнестрелно оръжие, самоделни взривни и запалителни устройства.

В четвъртък "Алиансът в подкрепа на законността", който се бори за връщане на власт на сваления с военен преврат през юли президент Мохамед Морси, призова своите поддръжници на излязат по улиците за "походи на милионите" в знак на протест срещу кандидатурата на Ас Сиси за президент. Те нарекоха желанието му да се бори за президентския пост "продължение на преврата".

Отстраняването на ислямистите от власт превърна бившия военен министър в едва ли не най-популярния човек в Египет, отбелязва ИТАР-ТАСС. Мнозина в страната го сравняват с популярния му предшественик Гамал Абдел Насър и го смятат за национален герой. За да участва в изборите, фелдмаршал Ас Сиси трябваше да подаде оставка от поста си, да напусне армията и да стане "обикновен гражданин", което той обяви в сряда, допълни БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
959 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини