Перперикон – най - голямото светилище на Балканите

  • 31 август 2011 09:26

  • 3032
  • 0
Перперикон – най - голямото светилище на Балканите
© Булфото

Мраморен барелеф на тракийски бог - конник Херос, открит в Перперикон, доказва, че там се намира най-голямото светилище на Балканите, а именно храмът на Дионис.

Това каза днес археологът професор Николай Овчаров, представяйки за първи път ценната находка.

Вдясно върху парчето мрамор личи изображението на тракийски бог конник - Херос, който е посрещнат от своята жена богиня. "Този сюжет възниква към 5-4 век пр.н.е. Първите мраморни релефи се появяват в 1 век от началото на християнството, а през 2-3 век, откогато датира днешната находка, те са особено популярни", обясни археологът.

Плочки с тези изображения много често били вграждани върху преносими паметници. "Смята се, че тракийският конник Херос е персонификация на всички по-ранни виждания на траките, олицетворяващи старите богове", разказва Николай Овчаров.

По думите му мраморният барелеф е доказателство, че някога в района на Перперикон са съществували култови практики. И преди това в Южния сектор са били намирани предмети от античната епоха като части от керемиди, фигури и монети, но нито един от тях нямал доказателствената сила на мраморното изображение.

Барелефът е открит на около 4-5 метра от залата с олтара в двореца-светилище. Освен изображението на тракийския бог-конник Херос, професор Овчаров представи още една находка, датираща от предримската епоха /2-1 век/ - сребърен амулет във формата на брадвичка с изображение на слънцето над него.

Последвайте канала на

БТА
3032 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини