Победителите в конкурса "Ти си вода" бяха обявени в навечерието на Световния ден на водата

  • 25 март 2014 15:27

  • 892
  • 0
Победителите в конкурса "Ти си вода" бяха обявени в навечерието на Световния ден на водата
©

Трима са победителите, излъчени сред двайсет и четиримата финалисти в студентския конкурс за фотографии и аудио-визуални продукти “Ти си вода”, организиран от международна фондация We Are Water съвместно с Нов български университет и Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева”.

В деня на откриването на изложбата на финалистите в конкурса, посветена на Световния ден на водата, след дълго заседание, петчленното жури определи най-добрите творби.

Номинираните автори бяха шестима: Виктория Цветанова, Ива Кръстева, Стефан Сучев, Кристина Кънчева, Магдалина Бозукова и Мария Жекова. Трима от тях, Кристина Кънчева, Магдалина Бозукова и Мария Жекова, получиха наградите – комплекти смесители Roca, които пестят вода. Това се случи на официалното откриване на изложбата, вечерта на 20 март 2014 г. в изложбен център Експо Баня София.

Наградите на победителите връчи г-н Луис Кановас Дел Кастильо Муньос, заместник-ръководител на Дипломатическата мисия на Испания, отговарящ за културните въпроси, а представителят на фондация We Are Water и домакин на събитието, г-н Веселин Симов, благодари на партньорите от Нов български университет и Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева” за тяхната всеотдайна работа по организацията на конкурса и изложбата. За доброто настроение на вечерта, заслуга имаха и младите изпълнители Камелия Димитрова, Христина Юречко, Митко Петров и Траян Костов, студенти специалност Поп и джаз в НБУ.

Всички финалисти, чийто творби бяха избрани сред повече от 800 конкурсни работи, получиха грамоти за своята впечатляваща работа. Изложбата с техните произведения, посветена на Световния ден на водата е отворена до 3 април 2014 г. Тя даде старт и на още една инициатива на международна фондация We Are Water, посветена на Световния ден на водата 2014. Нейното мото бе "С ваша помощ, справедливото разпределение на вода е възможно". Целта бе карта на света от сиви точки, да бъде запълнена с водни капчици и символично да се защити правото на всеки човек на свободен достъп до вода, което за момента не е гарантирано за милиони хора.
Студентският конкурс за фотографии и аудио-визуални продукти на тема „Ти си вода” бе обявен в началото на годината. Право на участие имаха студенти от всички учебни заведения в България, независимо от изучаваната специалност, тяхната възраст и националност. Темата на конкурса е пряко свързана с целите и дейността на фондация We Are Water и допуска авторска интерпретация на всичко, свързано с водата чрез фотографии или аудио-визуални форми.

Българските автори имат възможност да се включат и в международния конкурс за късометражно кино We Art Water Film Festival, посветен на водата и организиран от фондация We Are Water. Срокът за участие в него е 31 март 2014 г., а наградният фонд включва 5000 евро, разпределени в различните категории и материални награди. Информация за We Art Water Film Festival е публикувана в интернет на адрес www.wearewater.org

 

Фондация We Are Water

Фондация We Are Water е инициатива на Roca и има две основни цели. Първата цел е да повиши информираността и да насърчи общественото мнение и институциите сериозно да помислят върху необходимостта от създаване на нова култура на водата, която позволява на справедливо и устойчиво управление на водните ресурси по света.

Втората цел е да реализира всички възможни дейности за смекчаване на негативните ефекти от липсата на адекватни водни ресурси. Областите на дейност на фондацията включват посредничество в развитието на инфраструктурата, образованието, здравеопазването и научните изследвания в най-нуждаещите се райони на планетата. В момента, фондацията работи по четири проекта в Еквадор, Индия, Бразилия и Боливия, и си сътрудничи с престижни международни организации, като Образование без граници (Education Without Borders), Интермон Оксфам (Intermón Oxfam), УНИЦЕФ (Unicef) и фондация Висенте Феррер (Vicente Ferrer Foundation).

www.wearewater.org

Последвайте канала на

Novini.bg
892 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини