ЕС е предоставил 15 млн. евро на България за бежанците

  • 25 март 2014 14:04

  • 1301
  • 4
ЕС е предоставил 15 млн. евро на България за бежанците
© Булфото

Европейският съюз е предоставил на България 15 милиона евро за подкрепа на дейностите, свързани с бежанците. Това съобщи европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом пред журналисти в Харманли, където посети регистрационно-приемателния център за чужди граждани, търсещи закрила у нас. Тя бе придружавана от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Еврокомисарят уточни, че половината от средствата вече са предоставени, а останалата сума предстои да бъде получена. "Могат да се предоставят още финансови средства, но след като бъде изготвена структура и бъде разработена стратегията за интеграция, за да можем да сме сигурни, че европейските средства ще се оползотворяват по максимално ефективен начин", отбеляза Малмстрьом.

Европейският комисар се запозна с условията, при които са настанени чуждите граждани в центъра в Харманли и разговаря с някои от обитателите му.
"Някои от тях все още очакват да получат официалния си статут и естествено е това да ги притеснява - защото стоят и не знаят какъв е статутът им", каза Малмстрьом. По думите й изключително важно е тези хора да се осланят на надеждна информация.

"Това, което чух от тях е, че всички искат да отидат някъде другаде. За съжаление, съгласно европейското законодателство, това не е възможно, тъй като България е първата страна на прием на исканията за статут", отбеляза еврокомисарят.

"За съжаление България е страна с ограничени ресурси, не е богата страна и ние си даваме сметка какъв голям натиск оказва това на българската държава. Затова Министерството на вътрешните работи и правителството като цяло работят върху разработването на стратегия за интеграция, за да могат бежанците да научат езика, децата да тръгнат на училище, хората да си намерят работа", посочи еврокомисар Малмстрьом.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1301 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Малин Кръстев

2014.03.26 | 02:03

4
То това много бе да се чудим за какво да ги харчим нали? Като само миналата година са били похарчени над 260мил. лева за "бежанците", а разходите тепърва започват да растат с броя на пришълците
гошо

2014.03.26 | 02:03

3
Крадливият Еврейски съюз си мисли,че някой му вярва като лъже.Путин идва за вас и всички отново ще работите тежък физически труд.Мръсни крадци!

2014.03.25 | 22:27

1
Преведено - не щем тези бежанци,даже и закон сме си гласували за неприемането им,но ще ви дадем някое евро и ще следим да не окрадете парите ни,а да ги използвате по предназначение.С останалите проблеми около тях се оправяйте сами.Аферим машалла!А ние какво да ги правим?А те самите цял живот по лагери ли да живеят?Най-добре е,да ги върнем със самолет там откъдето са дошли.
Пипи

2014.03.25 | 22:29

2
Заживеят ли в бг действителност - сами ще напуснат терена :))), едва ли биха могли да издържат.

Добави коментар

Водещи новини