Отглеждат елени лопатари в Източните Родопи (видео)

  • 21 март 2014 16:38

  • 3242
  • 2
Отглеждат елени лопатари в Източните Родопи (видео)
©

Край Кърджали Ловно-рибарския съюз проведе най-голямата за тази година акция за увеличаване на дивеча в българските гори. 24 елени лопатари бяха разселени в Източните Родопи, по десния бряг на река Арда.

Дивите животни няколко месеца бяха отглеждани в заградена площ от 100 декара, за да могат да се адаптират.

Своеобразният резерват се намира край село Чеганци, близо до Кърджали, а надеждите на ловците са след няколко години елените да станат обичайна гледка в тази част на планината, отбелязва БНТ.

Всичко тук е построено с доброволния труд и средствата на ловците от Кърджали. Включили са се седем ловни дружинки. Животните успешно са прекарали зимата и сега са готови да бъдат пуснати на свобода. Оказа се обаче, че елените до такава степен са свикнали с новия си дом, че не искат да го напускат.

Част от кошутите са бременни и след два месеца ще родят първите еленчета. Според специалистите районът е особено благоприятен за елените и скоро тяхната численост рязко ще се увеличи. Сега основна заплаха за тях са подивелите кучета и бракониерите, но ловците смятат, че ще справят с тях.

Ловците са надяват, че скоро в Източните Родопи елените ще са обичайна гледка и хората ще могат да ги виждат без да се налага да посещават зоологическите градини.

Последвайте канала на

3242 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.03.22 | 22:41

2
hora, obicai tese. Tova problem li e.

2014.03.22 | 22:41

1
Според нашите обичаи голям грях е да убиваш тези красиви диви животни тъй,че Alen да се освободи от комплексите си!

Добави коментар

Водещи новини