Лекари от Варна спасиха дете с рядка болест

  • 14 март 2014 13:49

  • 3609
  • 2
Лекари от Варна спасиха дете с рядка болест
©

Лекари от Варна, начело с ректора на Медицинския университет в града проф. Красимир Иванов, са направили животоспасяваща операция на дете с рядка болест. Това съобщи днес ръководителят на екипа, който диагностицира рядкото заболяване "Болест на Кушинг", проф. Виолета Йотова.

Преди време момчето е претърпяло операция заради болестта си и в Англия и с прилагане на медикаментозно лечение е постигната ремисия. През миналата година започва бурен рецидив на болестта и се налага детето да бъде оперирано отново. Единственият шанс за момчето е операция за премахването на надбъбречните жлези. В Англия тази операция струва 23 000 британски лири, което е непосилно за родителите, и хирургичната интервенция е извършена във Варна.

Момчето е първият случай у нас на дете с двустранна адреналектомия (премахване на бъбречните жлези). Според специалистите в бъдеще детето ще е на постоянна заместителна терапия, но това няма да попречи на развитието му и воденето на нормален живот.

Проф. Йотова посочи, че "Болестта на Кушинг" е изключително рядко заболяване - 1 на 1 000 000. Заболяването намалява силно растежната скорост, спира пубертетното развитие и др. Тя коментира, че редките заболявания са между 5000 и 8000, като в ЕС около 6 процента от населението или 27-36 милиона души страдат от някаква рядка болест.

Ръководителят на екипа, направил операцията на детето, проф. Красимир Иванов пък коментира, че български болници разполагат с възможности и капацитет да извършват лечение на пациенти, вместо те да се лекуват в чужбина и да се субсидират чуждестранни клиники. Според него огромна част от финансираните от фонда за лечение в чужбина процедури могат да се извършват в страната.

Той смята, че ако се инвестират средства в българското здравеопазване, лекарите в страната могат да се справят с голям брой заболявания, вместо парите да се дават на здравни заведения в чужбина. Освен това лечението в България спестява на пациентите допълнителни разходи като пътни и престой при лечението им в чуждестранна болница.

Проф. Иванов съобщи още, че Медицинския университет във Варна е спечелил и реализира проект на стойност 2 милиона лева за изграждане и оборудване на модерен център за костно-мозъчни трансплантации в университетската болница във Варна.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3609 2

Коментари 2

Добави коментар
Мао

2014.05.04 | 16:06

2
Здравеопазването трябва да е безплатно за пациентите у нас. Ние имаме много добри специалисти лекари, много по-добри отколкото на запад. Там са пълни профани. Работят само за пари.
Teto

2014.04.10 | 10:12

1
Живи и здрави

Добави коментар

Водещи новини