Вигенин за посещението си в Украйна: Важно и полезно

  • 12 март 2014 18:52

  • 2862
  • 15
Вигенин за посещението си в Украйна: Важно и полезно
© Булфото

Важно и полезно – така външният министър Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, определи посещението си в Украйна, което предизвика брожения в управляващите БСП и ДПС. "То показа активната позиция на България", коментира първият ни дипломат, след като беше изслушан от парламентарната комисия по външна политика, предаде БТА.

Вигенин се срещна с и.д. президента Александър Турчинов, вицепремиера Владимир Гройсман, външния министър Андрей Дещица, председателя на партия УДАР и кандидат-президент Виталий Кличко и специалния пратеник на Върховната рада за Крим Борис Тарасюк. Срещите на вигенин с новата прозападна власт в Киев шокираха управляващата коалиция у нас.

Председателят на комисията по отбрана и член на външната комисия Янко Янков от ДПС заяви, че Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, е легитимирал определени фигури като властващи. „Русия е монополист на енергийния пазар и ние имаме определени договорености и зависимости, с които трябва да се съобразяваме”, каза тогава той.

"Този човек дава ли си сметка какви последствия за България може да има тази позиция? Много по-големи и силни държави си мълчат, а това лице бърза да подкрепи форми на площадни органи, които издигат откровено фашистки и антисемитски лозунги!", на свой ред написа във Facebook Страхил Ангелов от БСП, станал известен с това, че отиде на гости на Башар ал-Асад в Сирия.

Министърът посочи, че от страна на външната комисия е имало разбиране към действията на Министерството на външните работи и има желание и от негова страна, и от страна на комисията по външна политика да се продължи активният диалог.

„Това е важно, защото навлизаме в една трудна фаза, която потенциално може да засегне по-силно България - референдумът в неделя, възможността в резултат на този референдум да се повиши напрежението, фактът, че към този момент все още няма съгласие за създаване на международна група, която да събере на една маса представителите и на Русия, и на Украйна, за да се търсят правно издържани решения на ситуацията там”, каза Вигенин.

Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, посочи, че първата фаза от реакцията на евросъюза по отношение на кризата в Крим е била прекратяване на преговорите по споразумението за либерализация на визовия режим и прекратяването на преговорите по ново споразумение.

Следващата фаза включва замразяването на банкови сметки и забрана за пътуване в ЕС. „Няма взето решение как това ще се случи, дискусията тепърва предстои”, уточни Вигенин.

След второто равнище на санкции на теория трябва да дойде третото, а именно икономически санкции, отбеляза министърът, като посочи, че тази тема не е отворена още и по нея няма преговори или разговори на страните членки.

„Отсега правим необходимите анализи, за да имаме и количествена оценка за това как едни санкции биха въздействали върху България, защото налагането на санкции върху трети страни не би трябвало да води до негативни резултати върху страни-членки на ЕС”, коментира той и допълни, че трябва и да се прецени какви биха били ответните действия на Русия, ако такива санкции бъдат наложени.

Вигенин допълни, че все още смята, че има шанс да се върви към уреждане на конфликта по дипломатически път, преди да се стигне до подобни санкции.

Председателят на парламентарната външна комисия Янаки Стоилов посочи, че в този момент е необходимо да призовем към политически диалог между ЕС, Русия и Украйна.

Стоилов посочи, че не бива страната ни да допуска „блокиране на някои от големите енергийни проекти” и застрашаване на енергийната сигурност. По думите му парламентът е в състояние да формулира позиция, която да бъде ориентираща за всички български институции.

Подобно бе и мнението на Вигенин. Той посочи, че ще има срещи с президента, и с премиера, позициите ще бъдат координирани и с председателя на Народното събрание. „В режим на по-активен диалог ще се опитаме така да формираме нашата позиция, че да минимизираме негативните ефекти върху България”, подчерта той.

Вигенин засегна и темата за "Южен поток", като подчерта, че България и страните от ЕС държат на проекта, а сегашната украинска криза показва, че България има нужда от такъв.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2862 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2014.03.13 | 12:39

15
Абе държавник,утре ако Газпром ни удари теслата и вдигне цената на газта,поради "форсмажорни" обстоятелства свързани с Украйна,откъде ще докараш газ.От катар или щатско със самолети,или по SMS?Като дресирани пуделчета сте-всичките от 25 г насам.големия брат вдигне диригент.палка,и вие на задни крачета-Алее,хоп!

2014.03.13 | 11:35

14
Ей, вагина или за по понятно путко, ти ще престанеш ли да твърдиш че си България!!!

2014.03.13 | 11:35

13
Вигенин за посещението си в Украйна Го пое : Влажно и болезненоо

2014.03.13 | 11:34

12
Болгарский народ Путина не любить!
Наблюдател

2014.03.13 | 11:34

11
Не зная дали др.Вигенин е гледал новините по БНТ, но ако не е добре би било да ги изгледа (има ги в интернет) да чуе едно изказване на един истински, повтарям истински, Българин живееш в Крим. И май е крайно време да вземе малко да си затвори устата или поне да мисли преди да говори. Наяла се въшката, че излязла на челото.
seriОС

2014.03.13 | 11:34

10
ГОВОРЕЩАТА ВАГИНА-СРАМ ЗА ПОЛИТИЦИТЕ

2014.03.13 | 11:30

9
Предател!
Владимир Путин

2014.03.13 | 11:30

8
В Русия живеят руснаци.Всяко малцинство, независимо от къде е, което иска да живее,работи и яде в Русия трябва да говори руски език и трябва да уважава и спазва руските закони.Ако някой иска Шериат ,съветвам ги да отидат в държавите,където това е държавен закон.Русия не се нуждае от малцинствата.Малцинствата се нуждаят от Русия и ние няма да им предоставим специални привилегии или да редактираме законодателството си спрямо техните желания,независимо колко силно крещят думата дискриминация.

2014.03.13 | 11:30

7
Попитали радио Ереван защо жените бягат от Путин. От радиото отговорили: "За да не свършат като Ева Браун."

2014.03.13 | 11:30

6
Страхил Ангелов ако се събере с Волен Сидеров заедно ще бъдат най-добрите политици на България

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини