Европа спасява наша тракийска гробница

  • 11 март 2014 06:15

  • 2425
  • 0
Европа спасява наша тракийска гробница
©

Тракийска гробница у нас може да бъде спасена от разрушаване с пари от Европа. Това стана ясно, след като водещата организация в областта на европейското културно наследство „Европа Ностра“ (Europa Nostra) и Институтът на Европейската инвестиционна банка обявиха вчера 11 паметници и обекти, които са включени в програма за най-застрашените обекти за 2014 г.

Сред тях международното жури от експерти е посочило Тракийското светилище в Мишкова нива до Малко Търново в България, пише "Монитор".

Културният обект е датиран от 5-и до 3-ти век пр. н. е. Това е най-големият и най-известният паметник на древната тракийска култура в района на Малко Търново. То е изработено от добре издялани мраморни блокове, захванати с метални скоби, като най-впечатляващият елемент е 25-метров периферен пръстен.

„Разположено е в сърцето на най-големия природен парк в България, а до светилището може да се стигне само по горски път. Свещеното място е застрашено от климатичните условия и околната флора. Необходима е национална и европейска техническа и финансова помощ, за да се съхрани светилището и да се превърне в образователна и туристическа атракция”, пише в съобщението на организацията.

Малкотърновци разчитат на широка държавническа, обществена, дипломатическа, политическа и медийна подкрепа. Паметникът трябва да бъде покрит с подходящ навес или могилният насип да бъде насипан обратно върху него, за да се съхрани за бъдещите поколения.

„Липсата на средства за цялостно проектиране, заснемане и архитектурно планиране и реконструиране ще доведе твърде скоро до неговото физическо унищожение“, обяснява Ивелина Иванова, директор на Историческия музей в Малко Търново.

Програмата за спасяване на обектите обаче трябва да включва 7 от селектираните 11 обекта. Окончателният списък на седемте избрани обекта ще бъде оповестен публично на 5 май по време на конгрес за Европейското наследство във Виена.

“Тези паметници и обекти са били избрани не само заради тяхната забележителна стойност като културно наследство и европейски ценности, но също така и поради сериозната опасност, пред която са изправени. Ангажирането на местните общности, както и усилията на различните публични или частни органи за тяхното спасяване също се смятат за жизнено важни”, коментира Пиет Джасперт, председател на консултативния панел на програмата ”Седемте най-застрашени”.

Важен критерий при подбора на обектите е и това дали те имат туристически и икономически потенциал. Тракийският комплекс Мишкова нива е на територията на Природен парк „Странджа” и е свързана и с развитието на културно-историческия туризъм в региона.

“Успешното възстановяването и популяризиране на културното наследство може да има значителни социални и икономически ползи на местно, регионално и дори на национално равнище. Като увеличаване на туризма, създаване на работни места и подобряване на възможностите за инвестиции”, смята Реми Джакоб, декан на Института на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Експерти от Световната банка ще предоставят анализ и съвети и ще подпомогнат изготвянето и изпълнението на реален план за действие за всеки от седемте обекта.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2425 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини