Експерт: До 2050 г. ще има 5 млн. българи

  • 09 март 2014 12:40

  • 2349
  • 9
Експерт: До 2050 г. ще има 5 млн. българи
© gettyimages

Към 2050 г. на територията на България ще живеят около 5 млн. души и то при една изключително усложнена етническа ситуация, заяви пред Bulgaria On Air историкът и преподавател по политология проф. Трендафил Митев.

По думите му демографският проблем е най-големият проблем, който стои пред българската нация, тъй като само в рамките на четвърт век населението на България е намаляло с 2 млн. души.

Смъртността е два пъти по-голяма от раждаемостта, а само през 2012 г. - 20 000 българи са заминали за чужбина, обясни Митев. Позовавайки се на статистически данни, той разкри, че над 60% от младите в страната са готови да напуснат България и нямат намерение да се върнат.

"В момента един работещ издържа по двама души, а оттук възникват колосалните проблеми пред българската социална система"”, категоричен е историкът. По думите му всичко това очертава една изключително мрачна перспектива, но проблемът изглежда не представлява интерес за политическите сили.

Според проф. Митев има малки проблеми, свързани с демографската криза, които могат да се решат без много инвестиции. Такъв е проблемът с Националната демографска стратегия. Според него тя е разхвърляна по всички министерства и лиспва орган, който да координира цялата дейност.

От друга страна, демографската проблематика трябва да бъде изведена като водещ приоритет в българската социална и икономическа политика, препоръча той.

"Ако в България не се разработи стратегия за развитие на модерното производството, която да осигури възможност за развитие на младите, които завършват висше образование, не можем да спрем имиграционния поток", смята професорът.

Друг проблем, който експертът вижда, е този с предоставянето на гражданство на българската диаспора в Македония, Молдова и в други страни. По думите на проф. Митев в Македония Законът за македонската чест, който се явява основна пречка пред македонците, които искат да докажат своя български произход, а българското Министерство на правосъдието иска точно такъв документ, за да издаде гражданство.

"При всички случаи могат да се направят малки стъпки от местната власт. Общините могат да осигурят финансиране на многодетните семейства с 3 деца, така че децата да бъдат подпомагани в извънкласните занимания", смята историкът. Той твърди, че общините могат да решат редица проблеми без да е необходимо да реализират големи инвестиции.

Категорично трябва да се постави изискването, ако се отпуска финансова помощ за трето, четвърто и следващо дете, семейството да е със средно или висше образование, независимо от неговата етническа принадлежност, посочва проф. Трендафил Митев, защото по думите му държавата трябва да спонсорира създаването на образовани млади хора.

"Не можем да спонсорираме да се насърчава биологическото натрупване на човешка маса, която е абсолютно неграмотна", категоричен е той. В тази връзка историкът смята, че детски надбавки трябва да се дават само на семействата, чиито деца целогодишно посещават училище и показват добри резултати.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2349 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
!!!

2014.03.31 | 15:06

9
To i v momenta sme ima niama 3 mil.Vsichko ostanalo do 6mil. e chujd etnos !!!
РАЗДЕЛЕНИЕТО СА ПАРТИИТЕ

2014.03.31 | 15:06

8
Дайте да са разделим на чети,дружини и котила. На всеки неговото,не искам да храня цигани и комунистически остатъци.
РЕМОНТЪТ ПРОДЪЛЖАВА

2014.03.31 | 15:06

7
Всички равноправни! Ще финансираме многодетни и ще развъждаме цигания. Може и буркани да правиме. Който създава блага да се развива и размножава. Защо изкуствено да създаваме кърлежи и малоумници. Българите са в България. Кой от какъв произход е,си е негово право и излишна моя грижа. Който иска да е с двойно гражданство да върви по дяволите.
РЕГУЛАТОР

2014.03.31 | 15:06

6
Всяко дърво ражда определено количество качествен плод. Зависи и от неговия вид. Да запълваме държавата с некачествени и малоумни създания,вече има достатъчно.

2014.03.31 | 15:06

5
НАЙ-ДОБРЕ Е ТАКИВА ЕКСПЕРТИ ДА ГИ ИЗРИТАМЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

2014.03.31 | 15:06

4
По - добре да мълчиш и да те мислят за глупав, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всякакви съмнения.

2014.03.31 | 15:06

3
По вероятно да има по малко и от 3 милиона ако продължава минималната заплата да е 340 лева темповете на имиграция ще нарасне! Ще останат верните машинки за гласуване на Бсп ромите!

2014.03.31 | 15:06

2
" Експерта" е сбъркал.Сега сме 5милиона българи, 1,2 милиона цигани и 0,7 милиона турци.
Венцислав

2014.03.31 | 15:05

1
Ако се развалят договорите за златодобива кризата в България ще свърши и няма да има такива мрачни демографски прогнози

Добави коментар

Водещи новини