ВСС осъди уличния натиск над съда в Пловдив

  • 20 февруари 2014 13:53

  • 961
  • 1
ВСС осъди уличния натиск над съда в Пловдив
©

Висшият съдебен съвет (ВСС) се присъедини към институциите, осъдили в специални декларации, атаките срещу Джумая джамия в Пловдив в края на миналата седмица във връзка с гледаното дело за собствеността на карловската Куршум джамия.

След като в понеделник Съюзът на съдиите в България реагира остро срещу протестите пред съда в Пловдив, а в сряда НС прие специална декларация за опазване на етническия мир в страната, днес подобен документ гласува и ВСС, осъждайки натиска над съда.

Предложението, с което започна заседанието на съвета, бе от главния прокурор и още четирима членове.

„Такъв натиск е недопустим, независимо от декларираните цели на неговите организатори. Съдът прилага законите, но не ги създава и затова работата му не може да бъде използвана за реализиране на политически цел, както и за създаване и поддържане на напрежение между гражданите. Всяка форма на натиск по отношение на съдиите е посегателство върху независимостта на правосъдието и така - върху конституционния ред”, записаха в документа висшите магистрати.

В кратките коментари преди гласуването Сотир Цацаров заяви, че не може да се толерира подобен натиск, както и че подобен митинг и манифестация е елементарно реализиране на политически цели.

Правосъдният министър Зинаида Златанова направи паралел със случващото се пред съда в София, когато имаше заседания по исканията за екстрадиция на Гергана Червенкова и заяви, че тогава ВСС не е имал адекватна реакция. „Недопустимо е да има натиск върху съда, докато заседава. Така, както и министри да раздават правосъдие по телевизията”, каза още Златанова.

Последвайте канала на

961 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
минаващ

2014.02.22 | 11:00

1
Проблема е там, че законите се прилагат избирателно и според кесията на участниците в процеса, пък даже и според кариеристичните напъни на съдии и прокурори. И ето резултатите.

Добави коментар

Водещи новини