Получаваме първи в Южна Европа природен газ от Азербайджан

  • 20 февруари 2014 12:54

  • 1628
  • 4
Получаваме първи в Южна Европа природен газ от Азербайджан
© Булфото

България и Азербайджан имат интерес от задълбочаване на икономическите връзки между двете страни, особено в областта на енергетиката. Това каза пред журналисти в Баку премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Той се срещна последователно с президента на Азербайджан Илхам Алиев и с министър-председателя на страната Артур Расизаде.

България е първата страна от Южна Европа, която може да получи природен газ от Азербайджан и това е добра възможност за  диверсификация на доставките на синьо гориво, посочи Орешарски.

На срещите са били обсъдени и възможностите за инвестиции от страна на SOKAR - държавната газова компания на Азербайджан, в разширяването на газопреносната мрежа в България. Членовете на двете делегации са разгледали и редица сфери за сътрудничество - туризъм, селско стопанство, обмен на студенти, както и в отбранителната индустрия, каза Орешарски. Възможностите за  увеличаване на потока на туристи от Азербайджан в България са огромни - отбелязахме, че повечето хора тук имат спомен от  старите курорти от съветско време и не знаят точно как се развиваме сега. Това е възможност за по-добра реклама на България като дестинация за летен и зимен туризъм. Нашата страна може да помогне на Азербайджан да изгради свои курорти и  да участва в други инфраструктурни проекти, каза Орешарски.

С първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева обсъдихме как Фондът "Гейдар Алиев", който тя управлява, да подпомогне  изграждане на подходящ обект в парка на улица "Баку" в София, който да символизира дружбата между двата народа, каза  Орешарски.

Премиерът Орешарски добави, че при предстоящото посещение на Илхам Алиев в София това лято ще се продължи с по-голяма  конкретика с проектите, обсъждани днес. Президентът Алиев подчерта, че българските компании са добре дошли в Азербайджан, защото тук предстои огромно строителство за много милиарди, каза Орешарски.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1628 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.06.12 | 15:40

4
Стига крадене. олигарски няма наяждане. Ако победят май месец това означава още поне 10 млрд. заеми

2015.06.12 | 15:40

2
ako e viarno e napredak--dano

2015.06.12 | 15:40

3
Кое да е вярно, бе? Не четеш ли??? Евентуаааално може да получим, но даже и краен срок не ти е написан. Това са си пълни бля-бля-бля хвърляне на прах в очите на хората, та да се пълни с положително облъчване ефира и на народа празните кратуни. ЧЕТЕТЕ внимателно и между редовете!

2014.02.23 | 21:45

1
МОЖЕ да получим, ама може и ДА НЕ ПОЛУЧИМ. Е`га ти и манипулативното заглавие! МЪРШИ!

Добави коментар

Водещи новини