Русия отново ни натиска за "Бургас-Александруполис"

  • 19 февруари 2014 20:35

  • 2921
  • 8
Русия отново ни натиска за "Бургас-Александруполис"
©

Две години след като проектът за нефтопровода "Бургас - Александруполис" беше спрян с решение на правителството на ГЕРБ, а 41-вото народно събрание денонсира споразумението, Русия смята отново да преговаря за него, твърди в. Труд.

Това става ясно от интервю за ИТАР-ТАСС на руския енергиен министър Александър Новак. Според него "независимо от факта, че България е обявила излизането си от проекта, споразумението за неговото изграждане продължава да действа". Затова "Бургас - Александруполис" щял да е сред темите на българо-руската междуправителствена среща в София от 7 до 8 април, става ясно от думите му. Според Новак споразумението не предвижда едностранно излизане. И се позовава на Виенската конвенция за правото на международните договори от 1969 г., според която в такива случаи трябва да има съгласие на всички участници.

"Учудва ме становището на руския енергиен министър и не виждам основание за рестартиране на проекта", коментира пред журналисти външният ни министър Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,. Той допълни, че е спазено изискването за едногодишно предизвестие за напускане на проекта. "По време на заседания на правителството възобновянане на "Бургас - Александруполис" не е обсъждано", категоричен беше Вигенин.

От Министерството на икономиката и енергетиката коментираха, че действително ще има българо-руска среща през април в София и обясниха, че компетентно ведомство за нефтопровода е Министерството на финансите. От неговия пресцентър пък обясниха, че няма официална позиция на руската страна и ако се взема решение за възобновяване на "Бургас - Александруполис", то може да дойде само от енергийното ведомство.

Проверка в Търговския регистър показва, че все още съществува проектна компания за изграждане на нефтопровода, която харчи пари и трупа загуби, които вече възлизат на над 5 млн. лв. България, заедно с Русия и Гърция, участваше в обща компания "Транс Болкан пайплайн", която трябваше да бъде оператор на тръбата.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2921 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2014.02.25 | 18:19

8
Кой мислите че подкрепя Станишев толкова време да е на власт дори и след неговите поредни загуби на избори.Много ясно че е Русия та нали те са го създали и сега работи за тях.
България

2014.02.25 | 18:18

7
Този проект трябва да се реализира! АЕЦ Белене също! Аз няма да пълня гушите на сpросоидчетата! Вие като искате и свиpки им правете!
24

2014.02.25 | 18:18

6
Това е проект, който ни прецаква изцяло. Те си създават условия за продължително съществуване на т.нар. "пета колона" в РБ, вкл. и на Балканския полуостров. И трите им енергийни проекти целят едно и също - поне за половин век политико-икономическо влияние у нас и наоколо. Забележете - АЕЦ "Белене" не е потвърдена от нито една обективна прогноза, респ. технико-икономически анализ, но те се натискат да го строят у нас, в РБ !!?? Това следва да се спре на всяка цена, г-да Българи и Патриоти!
Калина Крумова

2014.02.25 | 18:17

5
Следващият депутат от ГЕРБ който ще напусне е моят Гошо Антонов ,който каза на Бойко, че е свестен и за малко пари не се продава! Той е млад, висок икономист.
reagan

2014.02.25 | 18:17

2
империята на злото да си е_ават майката руснаците с техната глупост ще си загубят и държавата

2014.02.25 | 18:17

4
МРЪСНИ РУСОФОБИ ,РУСИЯ Е ВЕЛИКА СТРАНА

2014.02.25 | 18:17

3
Русские захватчики, уходите домой!!! Мы вас в Болгарии не хотим!!!

2014.02.22 | 17:20

1
Историята го показва, че който има или е имал нещо общо с руската уродлива държава е пострадал тежко. Но както каза #8, кой крепи сергей димитриевич?!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини