Благоевград с проект за ново депо, чакат се пари от държавата

  • 09 февруари 2014 14:40

  • 831
  • 0
Благоевград с проект за ново депо, чакат се пари от държавата
©

"Община Благоевград е направила всичко необходимо за стартиране на изграждането на регионалното депо за битови отпадъци. Сега на ход е правителството, но като гледам какви ходове прави, нищо чудно да останем без този важен проект", твърди кметът Атанас Камбитов, пише "Стандарт".

Община Благоевград дава отчисление от 34 лева за всеки тон боклук, или около 800 000 лева годишно. За 2015 г., ако европейските изисквания все още не са изпълнени, санкцията ще нарасне на 44 лева за тон. Започне ли изграждането, вече ще имаме възможността и механизма тези санкции да се намалят, твърди градоначалникът.

Той смята, че строежът трябва да стартира в края на това лято. Проблемът е, че проектът не беше одобрен за финансиране от правителството по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". А той е от изключителна важност за пет общини - Благоевград, Симитли, Рила, Бобошево и Кочериново, които ще го ползват.

В момента те плащат санкции заради липсата на регионално депо, което да отговаря на европейските изисквания.

Новото регионално депо трябва да бъде изградено на мястото на съществуващото в село Бучино, което ще се разшири и модернизира.

Предвижда се, ако всичко е наред, строителството да приключи през следващата година.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
831 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини