Осъждане на престъпленията на комунистическия режим, поискаха от ГЕРБ

  • 05 февруари 2014 12:12

  • 1132
  • 2
Осъждане на престъпленията на комунистическия режим, поискаха от ГЕРБ
©

От ГЕРБ ще внесат законодателни промени, с които се осъждат престъпленията на комунистическите режими. Измененията в Наказателния кодекс са подготвени от бившия депутат Лъчезар Тошев.

„Третира се въпросът за давността на престъпленията на комунистическия режим и се допълва главата „Престъпления срещу човечеството", за които не се прилага давност. Законопроектът е особено актуален, след като в края на 2010 г. бяха обнародвани в Държавен вестник две конвенции на ООН - едната е за неприлагане на давност за престъпления срещу човечеството, другата е за геноцид, която също третира въпроса за давността", обясни Тошев.

Той припомни, че този законопроект не е успял да мине през миналия мандат, въпреки че е бил внасян няколко пъти.

„Но в крайна сметка моите колеги от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа от ГЕРБ подписаха един проект, който аз внесох там миналата година - петима депутати от ГЕРБ се подписаха под този проект, който засяга наказателната неотговорност на практика на извършителите на тежки престъпления на комунистическия режим, което не е същият случай по отношение на извършителите на престъпления на нацистките режими. Както знаете, миналата година бяха арестувани повече от 60 нацисти на преклонна възраст и изправени пред съда, за да има в обществото чувство за справедливост и да е ясно, че след престъплението следва наказание", допълни Тошев.

Последвайте канала на

1132 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БУТАЧА

2014.02.05 | 21:24

2
Е КЪФ ГО КРЕПИХА ДО СЕГА ТА НЕ ГО ПРИЕХА,САМО ГЕОРГИ ЖЕКОВ И ЛУСТРАЦИЯ ЗА ТОВА БОЛНО ОБЩЕСТВО

2014.02.05 | 21:23

1
Тия хора в кой век живеят? Аз искам законодателни поправки относно управлението на ГЕРБ и техните престъпления срещу българския народ.

Добави коментар

Водещи новини