Първанов: Президентът се опитва да отклони вниманието от важни теми

  • 31 януари 2014 13:07

  • 3043
  • 15
Първанов: Президентът се опитва да отклони вниманието от важни теми
©

Преди да лансира идеята си за референдум, президентът трябваше да проведе диалог за промяна на Закона за народното допитване.

Това обяви Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в на пресконференция на движение АБВ. Ако референдумът се провали, какво става с неговия вносител? Към него стои тежкия морален въпрос, ако се провали референдумът, той да си подаде оставката, така, както го е направил генерал Де Гол, който за мен е достоен образец на мъжко поведение. С предложението за референдум смятам, че г-н президентът прави голяма услуга на управляващите. С искането за референдум, президентът отклонява вниманието от важни въпроси, които са обект на една кампания. Не подценявам референдума. Аз ще припомня, че аз бях човекът, който предложих референдум за членството на България в ЕС. Бях един от инициаторите за референдума и за "Белене". Вероятно има логика да се питат хората по национални въпроси. Едва ли ще ми опонира, че съм един от хората, които отдавна са поставили идеята за мажоритарен компонент в изборна система, категоричен беше бившият президент.

Много важно е, когато президентът казва да има мажоритарен вот, той да коментира какъв да бъде процентът избрани мажоритарно. Смятам, че ще сгреши мнозинството, ако отхвърли всичко, което предлага президентът. С това те правят голяма услуга и на ГЕРБ. Борисов стои в засада и обяви, че ще започне подписка, той ще мобилизира структурите си и ще привлече онези, които са били разочаровани от него, но сега виждат положителна идея. Мнозинството трябва да влезе в диалог с президента, и заедно да определят параметрите на мажоритарния компонент, каза още Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в.

Според него президентът трябва да отговори на няколко важни въпроса. Ще има ли санкция за негласуващите? Иначе какво прави вотът задължителен? Какво правим с хората, които са в чужбина? Как проследяваме как са гласували, ами тях как ги санкционираме? Надявам се експертите да намерят отговор. Що се отнася до електронното гласуване, там има бъдеще, има хляб, но не сме готови. Моята прогноза е, че референдумът няма да достигне сегашния праг на активност. Знаем, че на евроизборите избирателната активност ще бъде доста по-скромна. Това не означава ли, че ще компромитираме идеи, които има как да се реализират, каза Първанов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3043 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
HUSH

2014.01.31 | 22:32

15
Дайте възможност, на българите в чужбина да гласуват, както, давате възможност на гаджалите, от Турция, да гласуват за българския парламент!!!???!!! Само след първото гласуване ви гарантирам, че от тези които се гаврят с народа и родината, само след първото гласуване, и помен няма да остане!
stoiko

2014.01.31 | 21:43

14
Malko mu e na tozi Pernisky carvul,sega 4aka koi ste mu dade pove4e.

2014.01.31 | 21:43

13
Много сучене и нищо ясно и конкретно.

2014.01.31 | 21:43

12
Опитват се да ни спретнат предизборен театър, грам не им вярвам на тая комунистическа измет, номера е да объркат останалите след това пак ще са си същите.

2014.01.31 | 21:43

11
Ще има ли санкция за негласуващите? Иначе какво прави вотът задължителен? Извинете г-н Първанов, но и здравното осигуряване е право по конституция, а какво го прави задължително? Каква е санкцията? Макар здравето да си е наше собствено, а гласуването е за такива като вас и вие се страхувате, че при по-голяма активност ще сте аут?

2014.01.31 | 21:43

10
Тоя повече не искам да го виждам!!!!!!!!!!

2014.01.31 | 21:43

9
Защо останахме последни от бившия източен блок? Бедата не е, че ни управляват бсп, дпс и атака, а в това, че не знаем кой ни управлява. А другите знаят, защото разкриха и забраниха на бившите ченгета от тайните служби да участват в обществения и политически живот под каквато и да е форма. Ние не го направихме и сега всички сме зависими от тях. Докато не го направим и ние, нищо няма да се промени. Те притежават банки, медии, формират общественото мнение, те са олигарси!
чочо

2014.01.31 | 21:43

8
Ако искаме действително радикална промяна то трябва със зъби и нокти да се борим за задължително гласуване. Без това никога няма да има промяна в България. Статуквото БСП, ГЕРБ и ДПС ще си остане и отново ще се питаме кой ни докара до това дередже.

2014.01.31 | 21:43

7
Извода какъв е : абв и бсп са си БКП-- заедно и единни ! А УЖ НИЕ ТОВА -- ОНОВА ! Глупости за простаците !!!

2014.01.31 | 21:43

6
Първанов играе за мафията на станишев, иначе да е напуснал бсп. Уж нови, уж различни, но разочарованите от станишев ще бъдат излъгани от абв и ще се броят към станишев.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини