Неандерталското ДНК е причина за повечето болести, според учените

  • 31 януари 2014 11:15

  • 8424
  • 5
Неандерталското ДНК е причина за повечето болести, според учените
©

Учени стигнали до извода, че виновник за повечето здравословни проблеми е неандерталското ДНК в гените на съвременните хора.

Това са заболявания като диабет тип 2, болестта на Крон, лупус и билиарна цироза. Те са свързани и с тютюнопушенето, гъстото окосмяване, както и с грубата кожа и нокти, съобщиха в. "Дейли мейл" и световните информационни агенции, позовавайки се на публикации в сп. "Сайънс" и сп. "Нейчър".

От два до четири процента от генома на европейците и азиатците е получен в наследство от кръстосването между древните Хомо сапиенс и неандерталците. Те са отделни човешки видове, които са съществували едновременно хиляди години, докато неандерталците изчезнали преди около 30 000 години.

Местните хора от Африка, чиито предци не мигрират извън континента и не се смесват с евразийските неандерталци, нямат неандерталска ДНК.

Едно от откритията е, че неандертелското ни потекло се проявява в гените за кератинови влакна - фиброзен протеин, който придава здравина на кожата, косата, ноктите. Това може да е осигурило на новодошлите от Африка по-добра изолация от студа, характерен за европейския климат.

Зоните, в които неандерталската ДНК има най-голямо въздействие в съвременния човешки геном, е свързана с кожата и окосмяването, добавя Асошиейтед прес. Тези инструкции са до 70 процента неандерталски.

"Празните" зони, където има много по-малко неандерталска ДНК от средното, са свързани с мъжката плодовитост. Това показва, че двата вида са били достатъчно различни, за да са "на ръба на биологическата несъвместимост", каза проф. Дейвид Райх.

Други зони, където няма никакво пещерно влияние, са свързани с гените, които определят речта и общуването. Това съответства на теорията, че липсата на комуникационни умения се е отразила зле на неандерталците, както и че речта е била плюс за Хомо сапиенс.

Възможно е неандерталците да са изчезнали заради кръвосмешения.

ДНК от неандерталка на 50 000 години показа, че тя се е родила от близко кръвосмешение.

Учени от университета на Калифорния установиха в предишно изследване, че родителите й са били или брат и сестра с една майка, или чичо и племенница, леля и племенник или дядо/баба и внуче. Възможно е да са били също първи братовчеди.

Кръвосмешението може да се дължи на малобройността в групите на неандерталците.

Анализът на ДНК разкри също данни за кръстосване между денисовските неандерталци от Сибир и ранните съвременни хора. Това може да е причина за изчезването на неандерталците и денисовците, но не и на Хомо сапиенс.

Изследването установява и защо грубите и мъжествени пещерняци не са повлияли много на хората. Те са правели заедно бебета, но мъжките им наследници не са били много плодовити.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8424 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Бай онзи

2015.05.21 | 13:36

5
И юдейте се кръвосмешават,но не изчезват,ще да е нещо друго.

2015.04.06 | 18:05

4
Това са заболявания като диабет тип 2, болестта на Крон, лупус и билиарна цироза Az tezi bolesti za pyrwi pyt gi chuwam, no pyk znam za bolesti prichineni ot losha hrana pylna s himikali, wredni nawici.. pushene, alkohol.., nedohranwane i prochie koito ubiwat milioni hora po sweta i sa prichineni ot choweka... negowata glupost alchnost i prostotiq. :)

2014.08.07 | 16:40

2
повечето болести идват от гръбначния стълб

2014.08.07 | 16:40

1
PISHA NA LATINICA PORADI PROSTATA PRICHINA, CHE POLUHORATA OT TOZI SAIT CENZURIRAT WSEKI WTORI KOMENTAR! :)

2015.01.05 | 16:15

3
Това са само предположения,нека не забравяме това.

Добави коментар

Водещи новини