Йордан Василев нахвърля щрихи върху българския културен живот

  • 27 януари 2014 15:22

  • 2660
  • 1
Йордан Василев нахвърля щрихи върху българския културен живот
©

Известният литератор, журналист и политик от зората на прехода Йордан Василев описва профилите на видни български писатели, интелектуалци, журналисти, театрали и музиканти и разказва за интригуващите си срещи с дисиденти от чужбина в книгата „Щрихи“ (ИК „Изток-Запад“). Василев очертава техния характер и обноски и споделя интересни истории от първите дни на демокрацията в България и Чехия.

Интригуващо четиво, съдържащо профилите на бележити нашенски и чужди писатели, интелектуалци, журналисти, театрали и музиканти, е книгата „Щрихи“ на известния български литератор, политик и журналист Йордан Василев. Идеята за изданието подхвърлят негови приятели, които го подтикват да разкаже за хора, с които се е познавал и е общувал през годините. Предлагат му да опише не спомени, а по-скоро профили на личности и техните обноски, характер и пр.

Първоначално Василев набелязва десетина имена, но започвайки да пише, постепенно бройката надхвърля 40 души. Самият той споделя: „Започнах да правя план и набелязах десетина имена. След това поразмислих и ги увеличих двойно. Паметта обаче е коварна, знам го, и затова направих справки. Така се стигна до повече от 40 профила. Те не могат да бъдат еднакви по страници. С някои хора съм общувал дълго и отблизо, а други съм зървал бегло, но затова пък съм забелязал интересни детайли.“



Сред описаните в „Щрихи“ (с подзаглавие „Силуети на близки и познайници“) са видни журналисти, хумористи и писатели, като Симеон Радев, Елисавета Багряна, Атанас Далчев, Владимир Василев, Емилиян Станев, Александър Геров, Валери Петров, Георги Марков, Йордан Радичков, Радой Ралин, Едвин Сугарев и др.; хора на науката, религията, журналистиката, театъра, музиката и пр. – проф. Тодор Боров, проф. Александър Фол, Екзарх Стефан, Борис Димовски, проф. Исак Паси, Тончо Жечев, Георги Парцалев, Райна Кабаиванска, Анастасия Димитрова-Мозер, Румяна Узунова, Кеворк Кеворкян и др.

Авторът разказва и за интересните си срещи с дисиденти от чужбина – журналистът и писател Адам Михник от Полша, акад. Дмитрий С. Лихачов от Русия, Лумир Чивърни от Чехия и др.



Василев въвежда читателя в спомените си от живота и приятелството с редица други известни личности у нас като съпругата му Блага Димитрова, Петър Стоянов – първият български държавен глава след Втората световна война, който не е бил член на Българската комунистическа партия, Филип Димитров, Брайко Кофарджиев, проф. Христо Харалампиев, Георги Денков, Тихомир Юруков, Илко Илиев, Иванка Хаджиева, Иван Татарчев, Стефан Савов, сестрата на Йордан Илияна Василева.



„Щрихи“ съдържа богат снимков материал, голяма част от който е от личния архив на автора Василев.

Последвайте канала на

2660 1

Коментари 1

Добави коментар
Напразни са приказките за певиците, че са гламави.

2014.02.11 | 21:57

1
„Напразни са приказките за певиците, че са гламави. Райна не е от тях. Не е само глас от природата, но и ум.” - велики мисли от книгата. Чудя се кой му дава пари на тоя да издава?

Добави коментар

Водещи новини